Plazzo: Nieuws over zelfzorg in Oost-Vlaanderen

Kan de oprichting van een (private)stichting of maatschap een mogelijkheid zijn om op een goede manier je nalatenschap te regelen voor je kind met een handicap? Tijdens de webinar (donderdag 14 maart) kom je te weten hoe een (private) stichting of maatschap werkt en wat de Koning Boudewijnstichting op dit gebied te bieden heeft. Je krijgt een antwoord op de vraag of de oprichting van een maatschap of stichting voor jou een perspectief kan bieden. Ik wil me inschrijven.


In het voorjaar van 2024 biedt CAW Oost-Vlaanderen voortaan een psycho-educatief groepsprogramma voor kinderen van gescheiden ouders. Er zijn 5 sessies, de eerste sessie start op 18 april. Dit aanbod wordt voorlopig enkel georganiseerd in Dendermonde. Meer informatie.


Op vrijdag 15 maart is het weer tijd voor de Bednet Pyjamadag. Het is een dag om alle kinderen en jongeren die wegens ziekte niet naar school kunnen, een hart onder de riem te steken. Dit jaar staat Bednet Pyjamadag in teken van 'Bednet voor élk kind’. Kom alles te weten over Bednet Pyjamadag.


Sinds enkele jaren organiseren Sig en de Hersenletsel Liga hersenletsel-cafés. Het is een verzamelnaam voor gezellige activiteiten, waar praten over hersenletsel centraal staat, ongedwongen en in een rustige omgeving. Met een kop koffie of thee. En bovendien helemaal gratis! Meer informatie.


Een cursus, georganiseerd door Gezin en Handicap, van vier sessies (27 maart, 24 april, 15 mei en 12 juni) over de emotionele kant van de vraag 'wat na ons'. Hoe kan je als ouder je kind met een handicap later met een gerust hart achter laten? Hoe blik je je liefde in voor de toekomst? Je dient je in te schrijven voor de hele reeks van 4 namiddagen. Meer informatie.


Similes bezorgt je graag een overzicht van de activiteiten in maart die in jouw buurt plaatsvinden. Het overzicht kan je terugvinden via deze link.


Op deze Life Iftar (23 maart 2024) organiseert Kom op tegen Kanker een kort programma over kanker. Een deel van de kankerpatiënten krijgt het nieuws dat ze niet meer beter worden. Sommigen hebben niet lang meer te leven. Anderen leven nog jaren met een ziekte die onder controle is. Leven met een aangekondigde dood kan zorgen voor gevoelens van angst, onmacht, verdriet, eenzaamheid en boosheid. Welke rol spelen religie en zingeving als je niet meer beter wordt? Kom mee eten en toon je zo solidair met alle families die getroffen zijn door de ziekte. Ja ik schrijf me in.


Dit persbericht is een gezamenlijk initiatief van 5 Vlaamse organisaties 'ONICI, vzw AHOSA, vzw Onder Ons, vzw VLOK-CI, vzw de negende. Dit zijn organisaties voor kinderen en volwassenen met een gehoorverlies en vertegenwoordigen 10% van onze bevolking die kampt met gehoorproblemen. De organisaties vragen via dit persbericht meer aandacht voor de impact van gehoorverlies op het dagelijks functioneren. Vandaag de dag beschikken we immers over heel goede technologie om het gehoorverlies aan te pakken, maar er wordt hier spijtig genoeg vaak veel te laat en veel te weinig gebruik van gemaakt.


De Hersenletsel Liga en Sig zetten samen hun schouders onder het tweede NAH congres in Vlaanderen. Het vindt plaats op donderdag 10 oktober 2024 in het BMCC te Brugge. Het NAH congres presenteert de nieuwste wetenschappelijke en praktijkgerichte inzichten over niet-aangeboren hersenletsels. Meer informatie.


De Verenigingswijzer geeft in samenwerking met het Vrijwilligerspunt twee opleidingsmomenten voor verenigingen in Gent. De eerste dag (19 maart) is voor beginners en heel basis: wat is een vereniging, wat is het verschil tussen een feitelijke vereniging, vzw en erkende vereniging, welke verenigingen zijn er in Gent, enz. De tweede dag (28 maart) is vooral vzw-administratie: wat moet je doen om 'in orde' te zijn, statuten, jaarrekeningen indienen, verzekeringen, enz.


Tussen de strepen is een bijzonder evenement rond eenzaamheid, georganiseerd door de CM in samenwerking met Arteveldehogeschool op 23 maart 2024. De strepen staan symbool voor de verschillende facetten van het leven. Facetten die we allemaal kennen. De kunst is om de strepen te overschrijden en tussen die strepen elkaar te vinden en een connectie aan te gaan. Door elkaar te ontmoeten en te ondersteunen, worden we immers allemaal sterker en minder eenzaam. Ja, ik heb interesse.


Gezin en Handicap organiseert op maandagavond 4 maart een webinar met informatie over hoe je een (zorg)netwerk uitbouwt en het belang van lotgenotencontact hierbij. Interesse? Meer informatie kan je hier terugvinden.


Op dinsdag 16 april 2024 is het zover: Steunpunt voor Inclusie meets Gent. Het moment om kennis te komen maken met Ouders voor Inclusie en het Steunpunt voor Inclusie. Kom jij ook ontdekken wat er allemaal mogelijk is in een inclusieve wereld? Schrijf je dan nu in!


Hoe kan je een kind met autisme ondersteunen om de vrije tijd (zinvol) in te vullen? Dit webinar, georganiseerd door Gezin en Handicap vindt plaats op 25 april in de namiddag. Ja, ik wil meer informatie en me inschrijven.


Op 2 maart organiseert de Epilepsie Liga de 9e Vlaamse Epilepsiedag voor patiënten en hun omgeving. Meer informatie en inschrijven.


Plazzo organiseert op 12 september 2024 van 14u tot 16u30 een vorming over ‘Dr google en het vinden van betrouwbare gezondheidsinformatie’. Tijdens de vorming krijg je meer inzicht in de voor- en nadelen van het zelf opzoeken van gezondheidsinformatie en op welke websites je verantwoorde wetenschappelijk gezondheidsinformatie vindt. We bekijken ook enkele voorbeelden van betrouwbare gezondheidsapps. Je kan vragen stellen en in een open dialoog leren van elkaar. Je gaat naar huis met handvaten om zelf te beslissen welke online informatie en applicaties betrouwbaar zijn en welke niet. Ja ik wil hier meer over weten en me inschrijven.


Plazzo organiseert een vorming over ‘werven en houden van vrijwilligers’. Veel patiëntenverenigingen en lotgenotengroepen geven aan dat er sinds de Covidpandemie veel veranderd is. Activiteiten trekken minder volk, het is moeilijker om nieuwe leden of vrijwilligers te vinden, … Merk je dit ook in jouw vereniging? Wil je ideeën over wat je kan doen aan het imago van jouw vereniging, hoe je vrijwilligers kan motiveren en waarderen, hoe je begeleiding kan voorzien, …? Over dat en veel meer zullen we het hebben op dinsdag 30 april 2024 van 9u30 tot 12u. Meer informatie en inschrijven.


Heeft je zoon of dochter een communicatieprobleem? Dan kan SMOG een groot verschil betekenen voor hem of haar, én voor iedereen uit de omgeving. SMOG combineert spreken met gebaren. Tijdens deze SMOG initiatie op 22 februari en 7 maart leer je de belangrijkste gebaren om gemakkelijker met je kind te communiceren en leer je hoe je je spreekstijl aanpast. Ja, ik wil deze SMOG initiatie volgen.


Graag nodigt dienst Regie Gezondheid en Zorg je uit voor een vertoning van de documentaire ‘Human Forever’ op dinsdag 12 maart 2024. In die film maakt de 24-jarige Teun Toebes samen met filmmaker Jonathan de Jong een reis rond de wereld om te onderzoeken hoe andere landen omgaan met dementie. Meer informatie.


De wereldorganisatie Lymphoma Coalition stelde een wereldwijde patiëntenenquête op over lymfomen en CLL. Door deze enquête in te vullen helpt u de Lymphoma Coalition om een beter inzicht te krijgen in de ervaring van patiënten en mantelzorgers. Meer informatie via deze link.


Allez-Allez! is een vereniging van en voor mensen met jongdementie, hun mantelzorgers en vrijwilligers (buddy's) in de ruime Gentse omgeving. Allez-Allez zoekt steeds vrijwilligers om zelf ideeën aan te brengen, zelf activiteiten te organiseren of gewoon samen met anderen een leuke tijd te beleven, een luisterend oor te bieden en ervoor te zorgen dat de deelnemers plezier beleven. Meer informatie op hun website of in de folder.


Het voorjaarsaanbod van Gezin en Handicap is gekend. Specifiek voor Gent is er op 22 februari en 7 maart een infomoment over SMOG-initiatie en op 27 maart, 24 april, 15 mei en 12 juni een cursus Wat na ons. Meer informatie en inschrijven.


Op dinsdag 12 maart ontvangt Eerstelijnszone Panacea je graag om 12u in CC De Fabriek in Sint-Lievens-Houtem voor een broodjeslunch en netwerkmoment. Meer informatie.


Van 2 tot en met 10 maart 2024 vieren we opnieuw de Week van de Vrijwilliger! Het thema van deze editie is "Vrijwilligerswerk is een ontdekkingsreis". Zin om jouw vrijwilligers in de bloemetjes te zetten? Mee te doen met Wéldoeners? Ze te verrassen met geschenkjes? Ontdek het allemaal hier.


Similes organiseert op 9 maart in Gent een interessante studiedag 'Je ouders op je schouders' voor volwassen kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP). Tijdens deze studiedag brengt Maarten Pollet een eerder eclectisch verhaal waar hij als hulpverlener op zoek gaat naar de betekenisgeving achter het verhaal van KOPP-kinderen. Meer informatie en aanmelden.


Op 1 maart nodigt de Verenigingswijzer je uit voor hun éénjarig bestaan! Het wordt een sfeervolle en inspirerende avond waar er teruggeblikt wordt op de vragen, projecten en uitdagingen van het afgelopen jaar. Grijp deze kans om andere verenigingen te ontmoeten, ervaringen te delen en nieuwe inspiratie op te doen.  Meer informatie.


Om de mentale veerkracht van de Gentse mantelzorger te versterken, biedt Stad Gent aan elke mantelzorger 3 gratis video- of telefonische consultaties aan met erkende psychologen via het platform van BloomUp (tijdelijk aanbod). Alle info vind je hier. Wil je graag een flyer hiervan ontvangen? Laat het weten via regiegezondheidenzorg@stad.gent en dan bezorgen ze jou een pakketje!


Het vormingsaanbod van het Vrijwilligerspunt is klaar voor dit voorjaar! Er is zowel voor organisaties als voor vrijwilligers heel wat interessants. Het varieert van heel praktische onderwerpen, tot meer inhoudelijke thema's die je kritisch laten nadenken over eigen werking en/of gedrag. Je ontdekt het volledige aanbod op de vormingspagina van het vrijwilligerspunt of in bijlage. De inschrijvingen verlopen voor het eerst rechtstreeks via hun website!


Dit lotgenotencontact van Similes is er speciaal voor familie en andere naastbetrokkenen van personen met een borderlineproblematiek. Je krijgt de kans om in alle vertrouwen je verhaal te delen, vragen te stellen en naar anderen te luisteren. Er zijn drie momenten in Drongen (februari en maart) en 2 momenten online (februari en maart). Meer informatie via deze link.


Met enige trots stelt dienst Regie Gezondheid en Zorg hun vernieuwde brochure voor: 'Wie helpt jou als je zorgt voor een dierbare? Ondersteuning voor mantelzorgers'. Het diverse aanbod is gebundeld in één handige, gloednieuwe brochure voor Gentse mantelzorgers. Ik wil de nieuwe brochure.


In bijlage kan je de laatste editie van de nieuwsbrief mantelzorgondersteuning van de zes erkende mantelzorgverenigingen terugvinden. 


Kom op tegen Kanker is verheugd dat de bloedafname die voorafgaat aan een kankerbehandeling zoals chemotherapie vanaf volgend jaar ook thuis kan gebeuren. Hierdoor moeten patiënten en hun mantelzorgers minder vaak naar het ziekenhuis en er ook minder lang tijd doorbrengen. Een enorme stap in de richting van meer patiëntgerichte zorg. Lees het volledige artikel via deze link.


Plazzo organiseert op dinsdagnamiddag 18 juni 2024 in samenwerking met Stad Gent en Samana een verwenactiviteit voor mantelzorgers. Tussen 14u en 16u worden mantelzorgers verwend met koffie, thee en pannenkoeken of wafels in Buurthuis Het Hoeveke. Tegelijkertijd krijgen ze ook wat informatie over waar ze terecht kunnen met vragen en welke rechten ze hebben. Interesse? Schrijf je hier in.


Benieuwd welke activiteiten Ikaros organiseert in 2024? Ontdek ze op hun website!


Ben je lid van een lotgenotengroep of patiëntenvereniging en neem je regelmatig deel aan activiteiten van Plazzo? Dan vragen we jou graag of je zin hebt om mee na te denken met de Plazzo-Stuurgroep? Deze stuurgroep komt 4x per jaar samen en helpt de Plazzo-werking mee uitbouwen en de goede werking ervan te verzekeren. Interesse? Stuur dan een mailtje naar info@plazzo.be.


Het programma van Ups & Downs Gent voor 2024 (vereniging voor personen met een bipolaire stoornis of depressie en hun omgeving) kan je via deze link terugvinden.


Lise Vanhauwaert, laatstejaars studente psychologie aan de UGent doet voor haar masterproef een onderzoek rond nazorg bij kanker. Heel wat kankeroverlevers ervaren na hun behandeling problemen, waaronder pijn. Er is een sterke behoefte aan meer aandacht voor nazorg. Men ontwikkelde vanuit de UGent en UZ Gent een stappenplan om nazorg op maat van de kankeroverlever te organiseren, meer specifiek bij borstkankeroverlevers met chronische pijnklachten. Lise wil onderzoeken of dit van toepassing is op verschillende kankertypes. Meer informatie.


Schrijf alvast 27 april 2024 in jullie agenda! Dan vindt het ONCOlloquium plaats, een event waar wetenschap en zorgorganisaties elkaar ontmoeten en waar de focus ligt op geïnspireerd worden en netwerken. Binnenkort volgt een volledig programma en een inschrijvingsmodule.


Het LEIFpunt Gent-Eeklo richt zich in eerste instantie op het informeren en sensibiliseren over levenseindevragen. Dit aan de hand van voordrachten en zitdagen in de regio Gent-Eeklo. Meer informatie.


Similes bezorgt je graag een overzicht van de activiteiten in december die in jouw buurt plaatsvinden. Het overzicht kan je terugvinden via deze link.


Wees welkom voor een open dialoog over seniorenhuizen, de rol van mantelzorg, ‘zorgzame buurten’… op donderdag 23 november vanaf 14u in de Turbinezaal van De Centrale. Deuren openen om 13u30. Naast al deze babbels zal er ook voor muziek, een kleine theateract van vzw De Liberteyt en zoete lekkernijen gezorgd worden! Meer informatie.


Voor en na een diagnose dementie hebben mensen heel wat vragen en bezorgdheden. In Gent is er een ruim aanbod van lezingen, lotgenotencontacten en vormingen. Het is niet altijd eenvoudig om hierin je weg te vinden. De juiste info op het juiste moment, kan een grote steun betekenen voor mensen die geconfronteerd worden met de ziekte. In deze brochure vind je een overzicht (voorjaar 2024) van lezingen, lotgenotencontact en vormingen rond dementie in Gent.


Dementie en nu is een reeks van 10 praktijkgerichte vormingen voor mantelzorgers. Onder meer volgende thema's komen aan bod: Wat is dementie? Hoe ga je om met dementie? Welke vormen van ondersteuning bestaan er? Meer informatie kan je terugvinden in de folder.


Vanuit ECD Paradox werden op verschillende plaatsen dementievriendelijke wandelingen georganiseerd, sommige permanent – andere tijdelijk. Ontdek ze via deze link.


Op verzoek van de Vlaamse overheid herstart partnerorganisatie vzw Expertisecentrum Dementie Vlaanderen de sensibiliseringscampagne 'Vergeet dementie, onthou mens'. Deze campagne richt zich tot iedereen die dementie op een genuanceerde manier bespreekbaar wil maken. Meer informatie en hulpmaterialen kan je via dit document terugvinden.