Plazzo: Nieuws over zelfzorg in Oost-Vlaanderen

Het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg en de 6 mantelzorgverenigingen schreven samen een nota voor de toekomstige Vlaamse regering. Ze pleiten hierbij voor een verderzetting van het huidige mantelzorgplan, een verankering van de huidige projecten binnen de verenigingen via structurele middelen en projectmiddelen om verder in te zetten op innovatieve projecten. Daaraan gekoppeld het belang van communicatie want brede, doelgerichte sensibilisering en activatie rond mantelzorg blijft nodig!


Als je met dementie te maken krijgt, kan je met veel vragen zitten. In dit webinar, georganiseerd door Solidaris, vertellen ze meer over de verschillende kenmerken, de risicofactoren, en het proces van dementie. Dit webinar vindt plaats op dinsdagavond 17 september. Meer informatie.


De zomer komt eraan, dus dat betekent een nieuwe ‘echt benieuwd’ zomeractie van Expertisecentrum Dementie Paradox. Dementie zichtbaarder en bespreekbaarder te maken, vertrekkend vanuit de mogelijkheden en talenten van mensen met dementie. Dat is wat ze willen bereiken met hun zomeracties. Iedereen kan meedoen: individueel, in groep, thuiszorg, residentieel, ziekenhuis, met de buurt, met kinderen of mantelzorgers,… Het centrale thema voor 2024? BINGO, maar dan met een Paradox-twist. Meer informatie.


Voor en na een diagnose dementie hebben mensen heel wat vragen en bezorgdheden. In Gent is er een ruim aanbod van lezingen, lotgenotencontacten en vormingen. In deze brochure kan je een overzicht terugvinden van informatieve activiteiten voor het najaar 2024. Dit gaat over het aanbod in Gent, opgesteld door Dementievriendelijk Gent.


Om de persoonsgerichte zorg te bevorderen bouwt AZ Sint-Lucas aan een systematische bevraging van patiënten. Ben je of ken je mensen met longkanker? Kijk dan zeker en vast naar de bevraging. Denk je nog aan extra vragen? Feedback hierover  mag rechtstreeks bezorgd worden aan henk.maes@azstlucas.be.


Benieuwd naar alle activiteiten die de Hodgkin en non-Hodgkin vzw organiseert dit jaar? Ontdek ze via deze link.


De Hersenletsel Liga en Sig zetten samen hun schouders onder het tweede NAH congres in Vlaanderen. Het vindt plaats op donderdag 10 oktober 2024 in het BMCC te Brugge. Het NAH congres presenteert de nieuwste wetenschappelijke en praktijkgerichte inzichten over niet-aangeboren hersenletsels. Ik schrijf me in. Meer weten? Bekijk de flyer met het volledige programma.


Ikaros organiseert geregeld informatie- en praatnamiddagen, ontmoetingsmomenten en online infosessies. De eerstvolgende activiteit rond lotgenotencontact is een praatwandeling in de Brielmeersen te Deinze op 1 juni. Een overzicht van de activiteiten kan je hier terugvinden.


Het Netwerk Dementievriendelijk Gent lanceert tussen 6 en 21 september de campagne ‘1.000.000 stappen voor dementie’. In die periode worden zoveel mogelijk stappen verzameld om dementie onder de aandacht te brengen. 1 op 5 Gentenaars krijgt immers de diagnose tijdens zijn of haar leven. Tegen 2040 zal het aantal personen met dementie in Gent stijgen met zo’n 25 procent. Wil je met je organisatie mensen samen brengen, het thema de nodige aandacht geven en helpen streven naar een meer inclusieve samenleving voor mensen met dementie? Organiseer dan in die periode een wandeling voor je doelgroep, de buurt, je personeel, … In de inspiratiegids vind je 25 verschillende soorten wandelactiviteiten en alle info over hoe je meedoet en hoe je je activiteit zichtbaar maakt. Meer info? dementievriendelijk@stad.gent


Schrijf alvast 27 april 2024 in jullie agenda! Dan vindt het ONCOlloquium plaats, een event waar wetenschap en zorgorganisaties elkaar ontmoeten en waar de focus ligt op geïnspireerd worden en netwerken. Volledig programma en inschrijvingslink.


Patiënt empowerment is geen abstract gegeven. Het laat zich vertalen in heel concreet gedrag. Hier kan je 10 praktische empowerment-tips terugvinden voor zorgvragers.


Similes bezorgt je graag een overzicht van de activiteiten in maart die in jouw buurt plaatsvinden. Het overzicht kan je terugvinden via deze link.


Hoe kan je een kind met autisme ondersteunen om de vrije tijd (zinvol) in te vullen? Dit webinar, georganiseerd door Gezin en Handicap vindt plaats op 25 april in de namiddag. Ja, ik wil meer informatie en me inschrijven.


Plazzo organiseert op 12 september 2024 van 14u tot 16u30 een vorming over ‘Dokter google en het vinden van betrouwbare gezondheidsinformatie’. Tijdens de vorming krijg je meer inzicht in de voor- en nadelen van het zelf opzoeken van gezondheidsinformatie en op welke websites je verantwoorde wetenschappelijk gezondheidsinformatie vindt. We bekijken ook enkele voorbeelden van betrouwbare gezondheidsapps. Je kan vragen stellen en in een open dialoog leren van elkaar. Je gaat naar huis met handvaten om zelf te beslissen welke online informatie en applicaties betrouwbaar zijn en welke niet. Ja ik wil hier meer over weten en me inschrijven.


Ben je lid van een lotgenotengroep of patiëntenvereniging en neem je regelmatig deel aan activiteiten van Plazzo? Dan vragen we jou graag of je zin hebt om mee na te denken met de Plazzo-Stuurgroep? Deze stuurgroep komt 4x per jaar samen en helpt de Plazzo-werking mee uitbouwen en de goede werking ervan te verzekeren. Interesse? Stuur dan een mailtje naar info@plazzo.be.


Wees welkom voor een open dialoog over seniorenhuizen, de rol van mantelzorg, ‘zorgzame buurten’… op donderdag 23 november vanaf 14u in de Turbinezaal van De Centrale. Deuren openen om 13u30. Naast al deze babbels zal er ook voor muziek, een kleine theateract van vzw De Liberteyt en zoete lekkernijen gezorgd worden! Meer informatie.


Dementie en nu is een reeks van 10 praktijkgerichte vormingen voor mantelzorgers. Onder meer volgende thema's komen aan bod: Wat is dementie? Hoe ga je om met dementie? Welke vormen van ondersteuning bestaan er? Meer informatie kan je terugvinden in de folder.


Vanuit ECD Paradox werden op verschillende plaatsen dementievriendelijke wandelingen georganiseerd, sommige permanent – andere tijdelijk. Ontdek ze via deze link.


Op verzoek van de Vlaamse overheid herstart partnerorganisatie vzw Expertisecentrum Dementie Vlaanderen de sensibiliseringscampagne 'Vergeet dementie, onthou mens'. Deze campagne richt zich tot iedereen die dementie op een genuanceerde manier bespreekbaar wil maken. Meer informatie en hulpmaterialen kan je via dit document terugvinden.