Agenda

Op 25 februari 2023 organiseert Hodgkin en non-Hodgkin vzw naar aanleiding van de zeldzame ziektendag een info- en lotgenotenmoment over hoe diagnostische bedrijven met spitstechnologie, kennis en breed dialoog de testmogelijkheden in laboratoria verbeteren. Meer informatie en het programma vind je hier terug.


Wees welkom voor een open dialoog over seniorenhuizen, de rol van mantelzorg, ‘zorgzame buurten’… op donderdag 23 november vanaf 14u in de Turbinezaal van De Centrale. Deuren openen om 13u30. Naast al deze babbels zal er ook voor muziek, een kleine theateract van vzw De Liberteyt en zoete lekkernijen gezorgd worden! Meer informatie.


Hoe kan je een kind met autisme ondersteunen om de vrije tijd (zinvol) in te vullen? Dit webinar, georganiseerd door Gezin en Handicap vindt plaats op 25 april in de namiddag. Ja, ik wil meer informatie en me inschrijven.


Schrijf alvast 27 april 2024 in jullie agenda! Dan vindt het ONCOlloquium plaats, een event waar wetenschap en zorgorganisaties elkaar ontmoeten en waar de focus ligt op geïnspireerd worden en netwerken. Volledig programma en inschrijvingslink.


Alzheimer Liga Vlaanderen nodigt je graag uit op hun congres, dat dit jaar in het teken staat van Frontotemporale Dementie. Ze laten mantelzorgers en zorgprofessionals aan het woord. Meer informatie.


Plazzo organiseert op dinsdagnamiddag 18 juni 2024 in samenwerking met Stad Gent en Samana een verwenactiviteit voor mantelzorgers. Tussen 14u en 16u worden mantelzorgers verwend met koffie, thee en pannenkoeken in Buurthuis Het Hoeveke. Tegelijkertijd krijgen ze ook wat informatie over waar ze terecht kunnen met vragen en welke rechten ze hebben. Interesse? Schrijf je hier in.


De Diabetes Liga (afdeling Gent) organiseert op dinsdag 18 juni een lezing rond "aangepast rijbewijs en uw verzekering". Inschrijven kan via deze link.


ELZ Scheldekracht nodigt alle partners binnen zorg en welzijn in de eerstelijnszone van harte uit op het forum op 18 juni! Duik mee in het organisatiemodel van ELZ Scheldekracht: ontdek hoe het netwerk opgebouwd is, op welke manieren jij hierin een schakel kan vormen en welke meerwaarde dit kan betekenen. Ga hiernaast in interdisciplinaire groepen het gesprek aan rond de thema’s die naar boven kwamen uit de omgevingsanalyse. Meer info en inschrijven.


De werkgroep internering bestaat uit een aantal enthousiaste vrijwilligers en naasten van mensen met een interneringsstatuut. Samen met Similes willen zij een aantal activiteiten uitwerken om zo nog meer families en naasten te bereiken en te ondersteunen. Wil je graag je steentje bijdragen? Dan ben je van harte welkom. Of het nu gaat om van thuis uit feedback geven op een brochure, het helpen organiseren van een activiteit of actief lid worden van de werkgroep. De volgende samenkomst is op 18 juni in Gent. Meer info en inschrijven. Voor meer informatie kan je contact opnemen met nele.de.keyser@similes.be.


Zin om donderdag 20 juni een namiddag samen stil te staan en te reflecteren op hoe we anders met dementie kunnen omgaan? Laat u inspireren door de film Human Forever en volg nadien het debat met lokale Wase experts en ervaringsdeskundigen. Meer informatie en inschrijven.


De afgelopen maanden zijn twee belangrijke wetten gewijzigd: de Wet op de Patiëntenrechten en de wetgeving rond gedwongen opname. In beide wetten spelen familieleden en naasten een belangrijke rol. Tijdens deze online infosessie op donderdag 20 juni, worden de belangrijkste wijzigingen toegelicht. Meer informatie.


Ken je iemand die voor een naaste zorgt en wil je die persoon verrassen met een straf cadeau? Bezorg dan vóór maandag 2 juni naam en adres van jouw mantelzorger via www.stad.gent/you-time of 09 210 10 10. We bezorgen hen een tegoedbon voor een straffe attentie! Deze attentie kunnen ze ophalen van 17 tot 21 juni in een lokaal dienstencentrum naar keuze. In de week van 17 juni kunnen ze ook gratis deelnemen aan tal van verwenactiviteiten. Neem je ook deel aan deze actie? 


Plazzo organiseert op 12 september 2024 van 14u tot 16u30 een vorming over ‘Dokter google en het vinden van betrouwbare gezondheidsinformatie’. Tijdens de vorming krijg je meer inzicht in de voor- en nadelen van het zelf opzoeken van gezondheidsinformatie en op welke websites je verantwoorde wetenschappelijk gezondheidsinformatie vindt. We bekijken ook enkele voorbeelden van betrouwbare gezondheidsapps. Je kan vragen stellen en in een open dialoog leren van elkaar. Je gaat naar huis met handvaten om zelf te beslissen welke online informatie en applicaties betrouwbaar zijn en welke niet. Ja ik wil hier meer over weten en me inschrijven.


De Hersenletsel Liga en Sig zetten samen hun schouders onder het tweede NAH congres in Vlaanderen. Het vindt plaats op donderdag 10 oktober 2024 in het BMCC te Brugge. Het NAH congres presenteert de nieuwste wetenschappelijke en praktijkgerichte inzichten over niet-aangeboren hersenletsels. Ik schrijf me in. Bekijk de flyer met het volledige programma.