Plazzo: Nieuws over zelfzorg in Oost-Vlaanderen

Similes bezorgt je graag een overzicht van de activiteiten in december die in jouw buurt plaatsvinden. Het overzicht kan je terugvinden via deze link.


23 juni is de Dag van de mantelzorg. Op deze symbolische dag staan alle mantelzorgers centraal. Naar jaarlijkse gewoonte worden in Gent alle mantelzorgers in de bloemetjes gezet met wat You-time. Wil jij met jouw organisatie mantelzorgers mee in de bloemetjes zetten? Organiseer dan een verwenactiviteit in de week van 17 tot 23 juni 2024. Er zijn 3 voorwaarden: je activiteit is gratis, toegankelijk voor alle Gentse mantelzorgers en bezorgt hen wat 'you-time'. Doe je mee? Vul dan dit formulier in tegen ten laatste 31 januari 2024.


Op donderdag 14 december ontvangt Eerstelijnszone Panacea je graag om 12u in LDC Egmont in Zottegem voor een broodjeslunch en netwerkmoment. Meer informatie en inschrijven.


Similes organiseert op 5 december een Familie Impactsessie. Ben je familielid of naaste van een kind of jongere met een psychische kwetsbaarheid? Wil je je ervaring inzetten om de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren meer familiebetrokken te maken? Neem dan deel aan de Familie Impactsessie 'De meerwaarde van familie bij crisis'. Meer informatie.


Samana vindt het belangrijk om te luisteren naar de ervaringen van mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers. Deze keer willen ze het graag hebben over de apotheker.  Wat verwacht je van jouw apotheker? Wat is zijn rol? Wat loopt er goed? En wat kan er beter? In december (11 en 14) organiseert Samana twee focusgroepen. Eén in Gent en één in Antwerpen. Meer informatie en inschrijven.


Wees welkom voor een open dialoog over seniorenhuizen, de rol van mantelzorg, ‘zorgzame buurten’… op donderdag 23 november vanaf 14u in de Turbinezaal van De Centrale. Deuren openen om 13u30. Naast al deze babbels zal er ook voor muziek, een kleine theateract van vzw De Liberteyt en zoete lekkernijen gezorgd worden! Meer informatie.


Op donderdag 14 december organiseert Eerstelijnszone Scheldekracht een Algemene Vergadering/Forum. Meer informatie en programma.


Voor en na een diagnose dementie hebben mensen heel wat vragen en bezorgdheden. In Gent is er een ruim aanbod van lezingen, lotgenotencontacten en vormingen. Het is niet altijd eenvoudig om hierin je weg te vinden. De juiste info op het juiste moment, kan een grote steun betekenen voor mensen die geconfronteerd worden met de ziekte. In deze brochure vind je een overzicht (voorjaar 2024) van lezingen, lotgenotencontact en vormingen rond dementie in Gent.


Similes bezorgt je graag een overzicht van de activiteiten in oktober die in jouw buurt plaatsvinden. Het overzicht kan je terugvinden via deze link.


Op dinsdag 5 december organiseert het UZ Gent samen met HA Concerts een negende editie in de reeks 'Denk Zorg. Denkers van nu over gezondheid van morgen'. Deze keer praten specialisten en ervaringsdeskundigen over de vele gezichten van pijn. Programma en praktische informatie.


Dementie en nu is een reeks van 10 praktijkgerichte vormingen voor mantelzorgers. Onder meer volgende thema's komen aan bod: Wat is dementie? Hoe ga je om met dementie? Welke vormen van ondersteuning bestaan er? Meer informatie kan je terugvinden in de folder.


Bezoek REVA2023, de informatiebeurs voor mensen met beperking, ouderen, mantelzorgers en zorgprofessionals van 7 tot 9 december in Flanders Expo, Gent. Op REVA ontdek je allerlei hulpmiddelen, soorten dienstverlening, overheidsdiensten, verenigingen... Meer dan 150 exposanten presenteren er hun aanbod. Ben jij erbij op REVA2023 van 7 tot 9 december in Flanders Expo? Ik kom en download hier mijn gratis ticket(s).


Om de mentale veerkracht van de Gentse mantelzorger te versterken, biedt Stad Gent aan elke mantelzorger 3 gratis video- of telefonische consultaties aan met erkende psychologen via het platform van BloomUp. Alle info vind je hier. Wil je graag een flyer hiervan ontvangen? Laat het weten via regiegezondheidenzorg@stad.gent en dan bezorgen ze jou een pakketje! Maak je dit aanbod mee bekend? Zo kunnen we samen de drempel naar psychologische ondersteuning verlagen en de mentale veerkracht van de Gentse mantelzorgers versterken.


Vanuit ECD Paradox werden op verschillende plaatsen dementievriendelijke wandelingen georganiseerd, sommige permanent – andere tijdelijk. Ontdek ze via deze link.


Het Brussels Platform Geestelijke Gezondheid heeft een onderzoek gelanceerd om de noden van mantelzorgers in de GGZ te onderzoeken. Het doel van de vragenlijst is om de ervaringen, uitdagingen en behoeftes te onderzoeken van mensen die een naaste hebben in een situatie van psychische kwetsbaarheid. Meer informatie via dit document. Vragenlijst invullen kan via deze link.


Op verzoek van de Vlaamse overheid herstart partnerorganisatie vzw Expertisecentrum Dementie Vlaanderen de sensibiliseringscampagne 'Vergeet dementie, onthou mens'. Deze campagne richt zich tot iedereen die dementie op een genuanceerde manier bespreekbaar wil maken. Meer informatie en hulpmaterialen kan je via dit document terugvinden.


Het toneelstuk De Beginneling van theatergezelschap Wuivend Riet wil het ziektebeeld borderline persoonlijkheidsstoornis uit de taboesfeer halen. Het toneelstuk loopt van 29/09/2023 tot en met 18/01/2024 op verschillende locaties. Ontdek meer via PRODUCTIES – TG Wuivend Riet WRITE ON (wuivendriet-writeon.be). De speelkalender kan je hier raadplegen.


Vzw Contempo, netwerk voor wie zijn partner verloor door overlijden, organiseert een gespreksgroep voor jonge mensen die hun partner verloren. De gespreksgroep gaat door in Gent op donderdag 5/10, 2/11 en 7/12 om 19u30. Meer informatie kan je terugvinden in de flyer of op www.vzwcontempo.be


Binnen de onderzoeksgroep Klinische Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Gent loopt er een nieuw onderzoek omtrent emotionele problemen bij jongeren. De pubertijd is een periode die wordt gekenmerkt door veel stress en is een emotionele rollercoaster. De onderzoeksgroep wil met hun onderzoek beter begrijpen waarom stress en emoties er bij sommige jongeren voor zorgen dat het moeilijk gaat om hun taken te doen, plezier te maken en te genieten en is op zoek naar jongeren die zouden willen deelnemen aan dit onderzoek. Wie zoeken ze? Wat houdt het in? Waarom? Ontdek het in deze flyer.


Werken tijdens/na kanker is geen evidentie. In Rentree zoek je met een coach naar antwoorden op je vragen. Bekijk hun infobrochure of surf meteen naar hun website voor meer info en enkele getuigenissen: www.rentree.eu.


Benieuwd wat het steunpunt mantelzorg allemaal te bieden heeft? Ontdek het in hun laatste nieuwsbrief!


In bijlage kan je de nieuwe nieuwsbrief 'mantelzorgondersteuning' vinden van de 6 erkende mantelzorgverenigingen in Vlaanderen. Laat je inspireren om de mantelzorgers in je buurt verder te ondersteunen!


Het vrijwilligerspunt heeft een nieuw vormingsaanbod klaar voor al wie vrijwilligerswerk doet voor een organisatie in Gent. Benieuwd? Neem zeker een kijkje!


Ben je een patiëntenvereniging, zelfhulpgroep, vrijwilligerswerking, adviesraad actief in één van hun 8 gemeenten (Destelbergen, Merelbeke, Melle, Laarne, Wichelen, Wetteren, Lochristi en Wachtebeke)? Maak je kenbaar via info@elzscheldekracht.be en werk mee aan een divers, actief en uitgebreid netwerk van hun cluster PZON (persoon met zorg en/of ondersteuningsnood).


Ahosa vzw is verhuisd naar een nieuwe locatie: Keizersvest 17 in Gent. Ze kunnen bezocht worden op locatie op afspraak. Je kan hen steeds bereiken op 0489 14 43 12 of 0489 14 43 12 of je kan mailen naar info@ahosa.be.


Ook in 2023 kunnen gescheiden ouders via elk CAW huis van CAW Oost-Vlaanderen deelnemen aan een psycho-educatief groepsprogramma over "veerkrachtig ouderschap na scheiding". Dit aanbod bieden ze terug in het najaar op diverse locaties aan. Meer informatie kan je via deze link terugvinden.


Bekijk het nieuwe cursusaanbod van HerstelAcademie! Er is een aanbod aan basiscursussen, thematische cursussen en doe cursussen.


Werk je, of je organisatie, samen met mantelzorgers/zorgvrijwilligers? Of ben je op zoek naar een interessant thema voor een ontmoetingsmoment? Interesse in deze 4 inspirerende onderwerpen: 'zorgen voor een ander zonder zichzelf te verliezen', 'een luisterend oor worden voor uw zorgvragers', 'samenwerken met professionele hulpverleners' en 'meer levenskwaliteit via vroegtijdige zorgplanning'? Ontdek meer informatie in deze folder of neem contact op met luc.langerock@gmail.com.


Het najaarsprogramma van Inloophuis Dementie kan je ontdekken via deze link.


Ontdek het vormings- en ontmoetingsaanbod van Samana voor dit najaar via deze link.


De Hersenletsel Liga en Sig organiseren op donderdag 10 oktober 2024 (!) (dus niet op 8 oktober 2024 zoals eerder aangekondigd) het tweede Vlaamse NAH-congres in Brugge. Noteer het alvast in je agenda! Langs deze weg doen ze ook een OPROEP: welke bijdragen suggereer je voor dit congres? (lezingen, workshops, good practices vanuit wetenschap en werkveld, posters, cultuur, enz.) Bezorg Sabine Willaert (sabine.willaert@sig-net.be) al je suggesties tegen 20 augustus 2023 ten laatste.


Op donderdag 30 november 2023 willen we alle Oost-Vlaamse zelfzorg- en lotgenotenverenigingen samenbrengen op een ontmoetingsplek. Op deze Trefdag kunnen jullie ervaringen uitwisselen en nemen jullie een pak nieuwe ideeën mee naar huis. Het thema van de trefdag is gedragsverandering/veranderende relatie bij fysieke of psychische (gezondheids)problemen. Deelname is gratis, inschrijven is verplicht (vóór 23 november 2023). Aarzel niet, er zijn nog slechts enkele plaatsen beschikbaar! Praktische informatie en programma.


Via deze link kan je de najaarsactiviteiten van epilepsiegroep Ikaros, die zullen plaatsvinden in oktober en november, bekijken.


Op zaterdag 25 november 2023 vindt het jaarlijkse netwerkevenement voor de Gentse middenveldorganisaties plaats. Een moment om elkaar te ontmoeten en te inspireren, waar de basis gelegd wordt voor nóg betere samenwerking. In de loop van september ontvang je meer informatie over het programma, de locatie en hoe je kan inschrijven.


Zorg jij voor je ouders? Ben je ouder van een zoon/dochter die extra zorgen nodig heeft of is je partner langdurig ziek? Misschien heb je een zus of broer die zorg nodig heeft, of spring je regelmatig in bij een vriend of buur? Woont de persoon waarvoor u regelmatig zorgt in het Meetjesland en ben je als mantelzorger op zoek naar extra informatie? Eerstelijnszone Oost-Meetjesland maakte een mooi overzicht.


Patiëntgerichte zorg, wasda? Het is zorg die zich richt op patiënten en hun specifieke zorgbehoeften. Het doel is om patiënten baas te maken over hun eigen zorg. Kon je niet aanwezig zijn op onze Experimentcafés over mentale zorg en over dokterstaal? Herbeluister het via deze link.


De Hersenletsel Liga lanceert - samen met 13 partners - de Hersenletsel Lijn om mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en hun naaste omgeving te helpen. Bedoeling is dat niemand zich nog ‘verloren’ voelt in het hulpverleningslandschap. Er is een gemis aan ondersteuning en begeleiding bij de overgang van het (revalidatie)ziekenhuis naar huis. Wanneer is de Hersenletsel Lijn bereikbaar? Wie kan contact opnemen? Met welke vragen kan je er terecht? Lees het allemaal in deze nieuwsbrief.


Op deze avond, 08 juni 2023, duik je samen met Sabine Ruymbeek een beetje dieper in het werkingsmechanisme van de darmflora zodat jij straks met enkele inzichten en tips aan de slag kan gaan. Meer informatie vind je terug in de flyer.


In 2023 heeft REVA vzw een nieuwe editie van hun  informatiebeurs. REVA2023 wordt een plek waar je heel wat kan ontdekken en beleven. Er zijn niet alleen de vele exposanten: je kan er ook de special REVAcation ontdekken, vol met informatie, exposanten en nieuws over toegankelijk toerisme. En er zijn de vaste waarden zoals REVAhome, REVAsport, REVAtalks… Ben je blind of slechtziend? Of ben je als professional op zoek naar het nieuwste aanbod voor deze doelgroep? Dan is er goed nieuws voor jou: in samenwerking met ZieZo Vlaanderen vind je op REVA2023 een ruim aanbod voor blinden en slechtzienden. Zet dus 7, 8 en 9 december 2023 nu al in je agenda. Ik kom en download hier mijn gratis ticket(s).


Patiëntgerichte zorg, wasda? Het is zorg die zich richt op patiënten en hun specifieke zorgbehoeften. Het doel is om patiënten baas te maken over hun eigen zorg. Experten gaan erover in dialoog tijdens deze gespreksavond, georganiseerd door Comon, op 4 mei 2023. Leer bij en ga dieper in op vragen zoals ‘Hoe kunnen zorgverleners de zorg die ze bieden zo goed mogelijk laten aansluiten bij de noden van de patiënt?’, ‘Welke rol speelt goede communicatie hierbij?’ en ‘Welke rol kan een tool als Spexter hierbij spelen?’. Meer informatie en de inschrijvingslink vind je hier terug.


Het nieuwe Vlaams Mantelzorgplan 2022-2024 is een feit! Het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg, onderdeel van VIVEL, schreef en coördineerde het ontwerp van dit nieuwe plan. Na een intensief en cocreatief traject zijn ze klaar om dit plan nu vorm te geven. Samen met andere partners en de (erkende) mantelzorgverenigingen zullen ze ernaar streven dat de mantelzorger meer (h)erkenning krijgt. Bekijk het volledige plan hier.