Agenda

Inspiratie- en ontmoetingsmomenten voor mantelzorgers en zorgvrijwilligers

Werk je, of je organisatie, samen met mantelzorgers/zorgvrijwilligers? Of ben je op zoek naar een interessant thema voor een ontmoetingsmoment? Interesse in deze 4 inspirerende onderwerpen: 'zorgen voor een ander zonder zichzelf te verliezen', 'een luisterend oor worden voor uw zorgvragers', 'samenwerken met professionele hulpverleners' en 'meer levenskwaliteit via vroegtijdige zorgplanning'? Ontdek meer informatie in deze folder of neem contact op met luc.langerock@gmail.com.

plazzoactiviteit
Uit

Hersenletsel-cafés in oktober 2023

Sinds enkele jaren organiseert Sig in samenwerking met de Hersenletsel Liga talrijke hersenletsel-cafés. Het is een verzamelnaam voor gezellige activiteiten, waar praten over hersenletsel centraal staat, ongedwongen en in een rustige omgeving. In Oost-Vlaanderen vinden de cafés plaats op 09/10, 10/10, 12/10, 13/10 en 19/10. Ontdek het programma via deze link.

plazzoactiviteit
Uit

Mantelzorg in het Meetjesland

Zorg jij voor je ouders? Ben je ouder van een zoon/dochter die extra zorgen nodig heeft of is je partner langdurig ziek? Misschien heb je een zus of broer die zorg nodig heeft, of spring je regelmatig in bij een vriend of buur? Woont de persoon waarvoor u regelmatig zorgt in het Meetjesland en ben je als mantelzorger op zoek naar extra informatie? Eerstelijnszone Oost-Meetjesland maakte een mooi overzicht.

plazzoactiviteit
Uit

Workshop: planning in balans

In de workshop "planning in balans" georganiseerd door Hefboom (ergotherapie aan huis) leer je de principes van energiemanagement, lichaamssignalen herkennen en doelgericht plannen. Deze workshop vindt plaats op 13 november van 19u tot 21u. Interesse? Meer informatie en de inschrijvingslink kan je terugvinden via deze link.

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Zuurstof voor dementie

De Oost-Vlaamse Expertisecentra Dementie Meander en Paradox streven er samen met Alzheimer Liga Vlaanderen naar om de persoon met dementie en zijn omgeving een volwaardige plaats te geven in onze maatschappij. Ze willen blijven focussen op de mogelijkheden die er zijn, zonder daarbij kwetsbaarheden uit de weg te gaan. Ze willen ontmoetingen stimuleren om elkaar te kunnen steunen. Om deze boodschap kracht bij te zetten en te symboliseren organiseren de Expertisecentrum dementie Paradox, Meander en Alzheimer Liga Vlaanderen een nieuwe actie: Zuurstof voor dementie - plant een boom.

plazzoactiviteit
Uit

Save the date - NAH-congres 2024

De Hersenletsel Liga en Sig organiseren op donderdag 10 oktober 2024 (!) (dus niet op 8 oktober 2024 zoals eerder aangekondigd) het tweede Vlaamse NAH-congres in Brugge. Noteer het alvast in je agenda! Langs deze weg doen ze ook een OPROEP: welke bijdragen suggereer je voor dit congres? (lezingen, workshops, good practices vanuit wetenschap en werkveld, posters, cultuur, enz.) Bezorg Sabine Willaert (sabine.willaert@sig-net.be) al je suggesties tegen 20 augustus 2023 ten laatste.

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Debat: 'Luistert'. In gesprek over welzijn van Gentse jongeren

Op dinsdag 17 oktober 2023 (19u30 tot 21u30) brengt vzw Jong verschillende verhalen van jongeren en gezinnen. Ze worden dagelijks geconfronteerd met meervoudige drempels en obstakels die een grote impact hebben op hun welzijn. Er zal hierover in gesprek gegaan worden met verschillende politici en beleidsmakers. Alle aanwezigen krijgen een exemplaar van de publicatie 'Luistert, een manifest voor het welzijn van Gentse jongeren', editie 2023. Deelname is gratis, inschrijven is verplicht. Reserveren kan via deze link. Meer informatie via deze link.

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Zeldzame ziektendag

Op 25 februari 2023 organiseert Hodgkin en non-Hodgkin vzw naar aanleiding van de zeldzame ziektendag een info- en lotgenotenmoment over hoe diagnostische bedrijven met spitstechnologie, kennis en breed dialoog de testmogelijkheden in laboratoria verbeteren. Meer informatie en het programma vind je hier terug.

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Save the date: netwerkevent voor het Gentse middenveld

Op zaterdag 25 november 2023 vindt het jaarlijkse netwerkevenement voor de Gentse middenveldorganisaties plaats. Een moment om elkaar te ontmoeten en te inspireren, waar de basis gelegd wordt voor nóg betere samenwerking. In de loop van september ontvang je meer informatie over het programma, de locatie en hoe je kan inschrijven.

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Esperanza Symposium voor vrouwen met gynaecologische kanker

Op 5 oktober organiseert Esperanza, lotgenotengroep voor vrouwen met gynaecologische kanker, ondersteund door Kom Op Tegen Kanker, een symposium in de Zebrastraat te Gent, in samenwerking met UZ Gent. Dit symposium focust op lotgenotencontact, relaxatie en recreatie en informatie door gespecialiseerde artsen en is dus specifiek bestemd voor vrouwen met gynaecologische kanker (geen borstkanker). Inschrijven kan via deze link tot 15 september. Meer info via Symposium: Relaxatie en informatie voor patiënten met een gynaecologische kankerervaring - Esperanza (esperanza-lotgenotengroep.be).

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Gespreksavond: patiëntgerichte zorg

Patiëntgerichte zorg, wasda? Het is zorg die zich richt op patiënten en hun specifieke zorgbehoeften. Het doel is om patiënten baas te maken over hun eigen zorg. Experten gaan erover in dialoog tijdens deze gespreksavond, georganiseerd door Comon, op 4 mei 2023. Leer bij en ga dieper in op vragen zoals ‘Hoe kunnen zorgverleners de zorg die ze bieden zo goed mogelijk laten aansluiten bij de noden van de patiënt?’, ‘Welke rol speelt goede communicatie hierbij?’ en ‘Welke rol kan een tool als Spexter hierbij spelen?’. Meer informatie en de inschrijvingslink vind je hier terug.

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Workshop voor dove en slechthorende personen: spraak naar tekst apps

Spraak naar tekst apps: iets voor mij? In deze workshop maak je kennis met spraak naar tekst apps en hoe je ze kunt inzetten al dan niet in combinatie met andere hulpmiddelen. Na deze workshop, georganiseerd oor Ahosa vzw op 19 oktober, heb je de start gemaakt om dit hulpmiddel op de juiste manier in te zetten, en kun je thuis en in andere situaties verder de mogelijkheden verkennen. Meer informatie terug te vinden in bijlage.

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Op zoek naar (financiële) zekerheid: Wat na ons? Inspiratiedag voor en door ouders

Hoe kan je zorgen voor financiële zekerheid voor je kind, voor later - als jij er niet meer bent? Je bent ouder van een kind met een handicap en ligt wakker van de vraag ‘Wat na ons?’  Want je wil dat je kind, ook als jij de zorg niet meer kunt opnemen, comfortabel kan leven en kwaliteitsvolle ondersteuning zal krijgen. In deze inspiratiedag komen ouders, die één of ander initiatief voor later genomen hebben, aan het woord. De inspiratiedag is georganiseerd door Gezin en Handicap en vindt plaats op 18/11/2023. Het programma en praktische informatie vind je terug via de website.

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

REVA 2023 komt eraan!

In 2023 heeft REVA vzw een nieuwe editie van hun  informatiebeurs. REVA2023 wordt een plek waar je heel wat kan ontdekken en beleven. Er zijn niet alleen de vele exposanten: je kan er ook de special REVAcation ontdekken, vol met informatie, exposanten en nieuws over toegankelijk toerisme. En er zijn de vaste waarden zoals REVAhome, REVAsport, REVAtalks… Ben je blind of slechtziend? Of ben je als professional op zoek naar het nieuwste aanbod voor deze doelgroep? Dan is er goed nieuws voor jou: in samenwerking met ZieZo Vlaanderen vind je op REVA2023 een ruim aanbod voor blinden en slechtzienden. Zet dus 7, 8 en 9 december 2023 nu al in je agenda. Hopelijk tot dan!

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Gespreksgroep voor rouwenden na partnerverlies

Vzw Contempo, netwerk voor wie zijn partner verloor door overlijden, organiseert een gespreksgroep voor jonge mensen die hun partner verloren. De gespreksgroep gaat door in Gent op donderdag 5/10, 2/11 en 7/12 om 19u30. Meer informatie kan je terugvinden in de flyer of op www.vzwcontempo.be

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Sociaal Innovatiefonds - nieuwe oproep voor 2022-2024

Via het Sociaal Innovatiefonds wil Stad Gent tweejaarlijks maatschappelijke uitdagingen op een vernieuwende manier aanpakken. Vanaf 1 februari 2022 kan er opnieuw een projectvoorstel ingediend worden voor het Sociaal Innovatiefonds via deze pagina. Ook deze keer vormden sectoroverschrijdende knelpunten en signalen van Gentse praktijkwerkers het uitgangspunt voor de projectoproep. Eén van de uitdagingen was de oproep te verfijnen door enkele thema's uit de signalenbundel 2021 te selecteren. Drie thema's vormen het kader voor deze projectoproep, deze kan je hier vinden.

plazzoactiviteit
Uit

Lancering Hersenletsel Hulplijn

De Hersenletsel Liga lanceert - samen met 13 partners - de Hersenletsel Lijn om mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en hun naaste omgeving te helpen. Bedoeling is dat niemand zich nog ‘verloren’ voelt in het hulpverleningslandschap. Er is een gemis aan ondersteuning en begeleiding bij de overgang van het (revalidatie)ziekenhuis naar huis. Wanneer is de Hersenletsel Lijn bereikbaar? Wie kan contact opnemen? Met welke vragen kan je er terecht? Lees het allemaal in deze nieuwsbrief.

plazzoactiviteit
Uit

Groepsaanbod veerkrachtig ouderschap na scheiding

Ook in 2023 kunnen gescheiden ouders via elk CAW huis van CAW Oost-Vlaanderen deelnemen aan een psycho-educatief groepsprogramma over "veerkrachtig ouderschap na scheiding". Dit aanbod bieden ze terug in het najaar op diverse locaties aan. Meer informatie kan je via deze link terugvinden.

plazzoactiviteit
Uit

Netwerk Palliatieve Zorg regio Dender zoekt vrijwilligers

Ben je een luisterend oor? Ken jij de buurt als je broekzak? Ben jij graag naburig? Het Netwerk Palliatieve Zorg regio Dender zoekt vrijwilligers die zich in hun buurt inzetten voor 70-plussers met kanker. Interesse? Ga vrijblijvend naar een gratis infosessie. Meer informatie via deze link.

plazzoactiviteit
Uit

Verwen een geweldige mantelzorger

23 juni is de Dag van de mantelzorg. Op deze symbolische dag staan alle mantelzorgers centraal. Naar jaarlijkse gewoonte worden in Gent alle mantelzorgers in de bloemetjes gezet met wat You-time. Ken jij een mantelzorger?  Via www.stad.gent/you-time kan je, vóór 12 juni, mantelzorgers in de bloemetjes zetten. Daarna bezorgt Stad Gent hen een bedankingskaartje met tegoedbon en verwenprogramma. Tussen 19 en 23 juni kunnen mantelzorgers hun tegoedbon inruilen voor een lekkere ijscoupe in een lokaal dienstencentrum naar keuze. Ze kunnen ook deelnemen aan een gratis activiteit uit het verwenprogramma. Laat je hart zien en steun deze actie vanaf 15 mei!

plazzoactiviteit
Uit

Adreswijziging Ahosa vzw

Ahosa vzw is verhuisd naar een nieuwe locatie: Keizersvest 17 in Gent. Ze kunnen bezocht worden op locatie op afspraak. Je kan hen steeds bereiken op 0489 14 43 12 of 0489 14 43 12 of je kan mailen naar info@ahosa.be.

plazzoactiviteit
Uit

Workshop 'Laat het los'

'Laat het los - al is het maar voor heel even...' is een bewegingsworkshop voor zorgouders georganiseerd door Gezin en Handicap in samenwerking met Gemeente Beveren en Kando Groot-Beveren. Beweging of expressie durven geven aan wat er in het lijf leeft kan helpen om terug meer in contact te komen met je eigen lichaam, om mentale veerkracht op te bouwen of gewoon als uitlaatklep om nadien op het thuisfront er volledig te kunnen staan. De workshop gaat door op 26 oktober in de avond in Beveren. Inschrijven kan via deze link.

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Verlenging terugbetaling Eerstelijnspsychologische zorg voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen

De drie netwerken geestelijke gezondheid in Oost-Vlaanderen (GG ADS, Het PAKT en RADAR) willen jullie informeren dat de verzekeringstegemoetkoming voor eerstelijns psychologische zorg voor zowel de doelgroep +65 alsook voor de doelgroep -18 jarigen wordt verlengd tot 31 december 2022.

Hierbij toegevoegd ook het verwijsformulier waarmee u kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen naar een eerstelijnspsycholoog kunt verwijzen.  Het template “Zorgcommunicatie voor eerstelijnspsychologische zorg”  is terug te vinden via deze link. Bijkomend zijn de, in het kader van COVID-19, genomen tijdelijke maatregelen verder van kracht. Voor bijkomende vragen kan je contact opnemen met Anna-Katharina Simon (Anna-katharina.simon@pakt.be) of Eva De Schryver (Eva.DeSchryver@pakt.be).

Thesis omtrent mantelzorg en alzheimer

Twee studenten van de richting Sport- en Bewegingswetenschappen aan de KU Leuven doen onderzoek naar welke gevolgen het opnemen van de zorg voor een naaste met Alzheimer met zich meebrengt voor de mantelzorger. Om dit te onderzoeken hebben ze een vragenlijst ontwikkeld specifiek voor mantelzorgers die mensen met Alzheimer ondersteunen. Met deze vragenlijst willen ze meer informatie verkrijgen over sociale relaties, beweging en algemeen welzijn. Het invullen duurt een kleine 15 minuten en kan gemakkelijk online gebeuren via volgende link. Deze studie is goedgekeurd door Ethische Commissie Onderzoek UZ/KU Leuven.

plazzoactiviteit
Uit

Mantelzorgcoaches

Als mantelzorgvereniging zet Samana al jaren volop in op de ondersteuning van mantelzorgers. Vanaf dit najaar kan een mantelzorger nu ook terecht bij een Ervaringsdeskundige Mantelzorgcoach. Mantelzorgers kunnen vanaf nu maximum 4 (gratis) coachingsgesprekken aanvragen bij een mantelzorgcoach. Hier kan je alvast alle info terugvinden. Kijk ook eens naar het filmpje waarin de coaches zichzelf voorstellen.

plazzoactiviteit
Uit