Agenda

Gezocht: volwassenen met een chronische of levensbedreigende aandoening die thuisbezoek krijgen van een vrijwilliger en hun mantelzorger

In het kader van een studie naar de rol van vrijwilligers in de ondersteuning van thuiswonende mensen met supportieve zorgnoden (in brede zin), wil UGent in een interview graag uw ervaringen met vrijwilligers verkennen. Dit om de vorming van vrijwilligers te verbeteren. Deze studie wordt uitgevoerd door Universiteit Gent, in samenwerking met Samana en gesteund door Kom op tegen Kanker. Voor deelname of vragen kan u vrijblijvend contact opnemen met Sabet Van Steenbergen (sabet.vansteenbergen@ugent.be of 0478/10.79.12). Meer informatie kan u in de informatiebrief lezen en via de flyer.

plazzoactiviteit
Uit

Gents sport- en beweegaanbod open voor personen met een chronische aandoening

Verschillende Gentse organisatoren zorgen voor een toegankelijk sport- en beweegaanbod zodat iedereen kan blijven bewegen. Er is onder meer een ruim beweegaanbod van de lokale dienstencentra en de beweeglessen van de sportdienst en de Gentse wijkgezondheidscentra. Een overzicht van beweegmogelijkheden is te vinden op deze link

Meerdere coaches van de lokale dienstencentra en de beweeglessen volgden een specifieke bijscholing van G-sport Vlaanderen waarbij tips aan bod kwamen om veilig te bewegen en sporten met personen met reumatische aandoeningen, Parkinson en kanker. Dit najaar staat alvast een nieuwe bijscholing op de planning van G-sport Vlaanderen waarbij sporten en bewegen voor personen met diabetes en longaandoeningen op het programma staat. De infoavond staat open voor elke geïnteresseere. Meer info: sport.activiteiten@stad.gent

plazzoactiviteit
Uit

Zeldzame ziektendag

Op 25 februari 2023 organiseert Hodgkin en non-Hodgkin vzw naar aanleiding van de zeldzame ziektendag een info- en lotgenotenmoment over hoe diagnostische bedrijven met spitstechnologie, kennis en breed dialoog de testmogelijkheden in laboratoria verbeteren. Meer informatie en het programma vind je hier terug.

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Thesis omtrent mantelzorg en alzheimer

Twee studenten van de richting Sport- en Bewegingswetenschappen aan de KU Leuven doen onderzoek naar welke gevolgen het opnemen van de zorg voor een naaste met Alzheimer met zich meebrengt voor de mantelzorger. Om dit te onderzoeken hebben ze een vragenlijst ontwikkeld specifiek voor mantelzorgers die mensen met Alzheimer ondersteunen. Met deze vragenlijst willen ze meer informatie verkrijgen over sociale relaties, beweging en algemeen welzijn. Het invullen duurt een kleine 15 minuten en kan gemakkelijk online gebeuren via volgende link. Deze studie is goedgekeurd door Ethische Commissie Onderzoek UZ/KU Leuven.

plazzoactiviteit
Uit

Stuurgroep Plazzo

Ben je lid van een lotgenotengroep of patiëntenvereniging en neem je regelmatig deel aan activiteiten van Plazzo? Dan vragen we jou graag of je zin hebt om mee na te denken met de Plazzo-Stuurgroep? Deze stuurgroep komt 4x per jaar samen en helpt de Plazzo-werking mee uitbouwen en de goede werking ervan te verzekeren. Interesse? Stuur dan een mailtje naar info@plazzo.be.

plazzoactiviteit
Uit

Oncolloquium 2024

Schrijf alvast 27 april 2024 in jullie agenda! Dan vindt het ONCOlloquium plaats, een event waar wetenschap en zorgorganisaties elkaar ontmoeten en waar de focus ligt op geïnspireerd worden en netwerken. Volledig programma en inschrijvingslink.

Datum voor agenda
plazzoactiviteit
Uit

Het nieuwe Vlaamse Mantelzorgplan

Het nieuwe Vlaams Mantelzorgplan 2022-2024 is een feit! Het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg, onderdeel van VIVEL, schreef en coördineerde het ontwerp van dit nieuwe plan. Na een intensief en cocreatief traject zijn ze klaar om dit plan nu vorm te geven. Samen met andere partners en de (erkende) mantelzorgverenigingen zullen ze ernaar streven dat de mantelzorger meer (h)erkenning krijgt. Bekijk het volledige plan hier.

plazzoactiviteit
Uit

Deelneemsters gezocht voor onderzoek naar pijn na borstkanker

Eén op drie vrouwen die borstkanker kregen, blijven kampen met pijn die niet meer verklaarbaar is door de aanwezigheid van kanker. Pijnmedicatie is de meest voorgestelde therapie maar zorgt vaak voor neveneffecten. Onderzoekers van de VUB willen nagaan of pijneducatie de pijn kunnen verminderen. Voor dit onderzoek zoekt de VUB 356 deelneemsters die pijn blijven ondervinden na borstkanker. De kandidaten moeten kankervrij zijn en moeten sinds drie maanden alle therapieën hebben afgerond (met uitzondering voor hormoon- en immunotherapie). De onderzoeken en evaluaties vinden plaats in AZ Sint-Blasius (Dendermonde) en AZ Sint-Lucas (Gent). Voor regio Dendermonde en Gent, mail uw naam en telefoonnummer naar borstkanker@vub.be of bel naar 0456/19.69.47. Meer info

Vormingsaanbod Vrijwilligerspunt Gent - voorjaar 2025

Werk je in Gent met vrijwilligers of neem je ergens zelf een engagement op? Dan kan je gebruik maken van het gratis vormingsaanbod van het Vrijwilligerspunt. Telkens zijn er inspirerende opleidingen voor vrijwilligers en werkingen die helpen om het verschil te maken. Dat is dit voorjaar niet anders. Inschrijven doe je via deze link. Je vindt het overzicht ook hier terug.

plazzoactiviteit
Uit