Nieuwsbrief - 29 april 2022

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.




Plazzo-Activiteiten

Vorming: vroegtijdige zorgplanning

Plazzo organiseert op 27 september, van 14u tot 16u, een workshop over vroegtijdige zorgplanning en levenswensen. De patiënt of de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood staat centraal in de eerstelijnszorg- en hulpverlening. De mens met zijn of haar levensdoelen en levenswensen staat centraal. Praten over deze levensdoelen en levenswensen blijkt in realiteit soms moeilijk, waardoor mensen bepaalde keuzes of beslissingen voor de toekomst uitstellen, tot het niet langer kan. Stilstaan bij toekomstige zorgwensen, of zelfs bij het levenseinde is niet evident voor individuele mensen. In lotgenotengroepen, patiënten- en mantelzorgverenigingen komt dit thema soms wel aan bod, vaak gepaard met nog vele vragen hierover. Inschrijven kan via deze link.


Agenda

Webinar: Wat is een persoonlijke- assistentiebudget (PAB) - Eerste momenten

Via de intersectorale toegangspoort kan je een budget aanvragen om de assistentie van je kind thuis en op school te organiseren en financieren. Twijfel je over het al dan niet aanvragen van een PAB? Dan kan dit webinar, georganiseerd door Gezin en Handicap op 3 mei 2022, je misschien helpen om de knoop door te hakken. De informatie in deze webinar is specifiek gericht op minderjarige kinderen. Meer informatie en de inschrijvingslink kan je hier terugvinden.


WORKSHOPDAG: preventie, vroegdetectie- en interventie van psychische problemen bij kinderen en jongeren

Op donderdag 12 mei 2022 organiseert RADAR in samenwerking met het Regionaal Netwerk Jeugdhulp en in samenwerking met de ELZ's binnen de regio Waas en Dender een workshopdag omtrent preventie, vroegdetectie- en interventie van psychologische problemen bij kinderen en jongeren. Het programma en de inschrijvingslink kan je hier terugvinden.


Vrijwilligersbeurs 2022

De 4e editie van de vrijwilligersbeurs vindt plaats op zaterdag 14 mei. De beurs zal plaatsvinden in het centraal gelegen UFO (Sint-Pietersnieuwstraat 25-33). Op de beurs vind je een diversiteit aan Gentse organisaties die werken met vrijwilligers. De beurs is het ideale moment om met hen kennis te maken en een uitgebreid aanbod in vrijwilligerswerk te ontdekken! Meer informatie vind je hier!


Uitnodiging: Slechthorend/doof - enkele getuigenissen

Als je slechthorend of doof wordt, ben je vaak de eerste in je omgeving die met dit probleem geconfronteerd wordt. Het helpt om de ervaring van anderen te horen. Voor deze avond (17 mei 2022) nodigt Ahosa vzw 3 dove/slechthorende mensen uit om hun verhaal te brengen. Ze gebruiken elk een ander soort hooroplossing. Meer informatie vind je terug via deze link.


REVA2022 komt eraan!

Een vraag over dienstverlening? Op zoek naar het juiste hulpmiddel? Op REVA vindt u zeker de juiste oplossing! Daar zorgen de 170 exposanten of een deelname aan een van de studiedagen of workshops voor. De 17de editie van deze informatiebeurs, die zal plaatsvinden op 19,20 en 21 mei 2022, heeft aandacht voor een steeds breder publiek. Van jong tot oud, van mensen met een kleine tot meer ingrijpende beperkingen, van professionele hulpverleners tot mantelzorgers en familie. Meer informatie kan je hier terugvinden. Heb je nog geen gratis toegangsticket? Download de Nederlandstalige of Franstalige versie.


Webinar: Autisme en verstandelijke handicap

Voor welke uitdagingen stelt deze dubbele diagnose jou als begeleider? Tijdens deze webinar, georganiseerd door Gezin en Handicap op 19 mei, ontdek je hoe je personen met autisme en een verstandelijke handicap beter kan begrijpen en begeleiden. Inschrijven kan via deze link.


Vorming omgaan met handicap voor buschauffeurs, - begeleiders, logistiek medewerkers

Werk je als buschauffeur of- begeleider, als logistiek medewerker, onderhoudspersoneel, vrijwilliger in een voorziening of een school voor buitengewoon onderwijs? Dan kreeg je niet altijd een opleiding om met mensen met een handicap te werken. Desondanks kom je dagelijks met hen in contact en voel je je nauw bij hen betrokken. In deze praktische en interactieve vorming, georganiseerd door Gezin en Handicap op 31 mei 2022, krijg je de kans om je te verdiepen in het thema handicap. de Inschrijvingslink kan je hier terug vinden.


NAH-congres: niet-aangeboren hersenletsel in Vlaanderen vandaag

De Hersenletsel Liga en Sig zetten hun schouders onder het eerste NAH-congres in Vlaanderen, op dinsdag 11 oktober 2022. Het congres zal plaatsvinden in Beveren. Meer informatie en de inschrijvingslink kan je hier terugvinden.


Nieuws

Vormings- en ontmoetingsaanbod voor mensen met een chronische ziekte

Via deze link vind je de flyer met het vormings- en ontmoetingsaanbod van Samana voor dit voorjaar. Dit aanbod is voor mensen met een chronische ziekte. Je kan ook een papieren versie van de flyer aanvragen via oostvlaanderen@samana.be of 09 267 53 53.


Dag van de mantelzorg 2022

Op 23 juni is het Dag van de Mantelzorg. Op deze dag uiten we onze waardering naar mantelzorgers en informeren we zoveel mogelijk mensen over mantelzorg. Steunpunt Mantelzorg wil verhalen en getuigenissen verzamelen van mantelzorgers. Via deze verhalen en getuigenissen krijgen mensen een echte inkijk in het leven van mantelzorgers. De verhalen en getuigenissen zullen gebruikt worden in het magazine van Steunpunt Mantelzorg en op hun blog. Wil je meewerken aan dit project voor De dag van de Mantelzorg? Meer informatie vind je hier.


Het aanbod van Similes in april

Het aanbod van Similes die zullen plaatsvinden in april kan je hier raadplegen.



Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Sig 23/03, Gezin en Handicap 24/03, Vlaamse Ouderenraad 25/03, Bednet vzw 30/03, mantelzorgondersteuning 31/03, Platform-K 01/04, Vlaamse Ouderenraad 01/04, Vlaams Patië ntenplatform 01/04, Trefpunt STAN 04/04, be-TSC 04/04, Logo Gezondplus 07/04, Vlaamse Ouderenraad 08/04, Patient Empowerment 12/04, be-TSC 12/04, Vlaamse Ouderenraad 15/04, Similes vzw 19/04, Sig 21/04, Vlaamse Ouderenraad 22/04, vzw Limen 26/04