Nieuwsbrief nummer 67 - 23 februari 2009

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Wenst u in- of uit te schrijven? Klik hier!

Beste Lezer(es),

Als abonnee van de nieuwsbrief vindt u wekelijks de samenvatting van OuderNet.be in uw Postvak-In. Maar bent u ook al lid van OuderNet.be? Als lid kan je in het archief zoeken, een agendapunt aankondigen of zelf een artikel(tje) publiceren. Je kan ook zoeken in de uitgebreide gegevensbank met allerhande aanbieders van jeugd- en ouderhulp en -ondersteuning. En binnenkort zal je ook opvoedingsvragen kunnen stellen aan onze vraagbaken. Een OuderNet.be-lidmaatschap is dan ook meer dan de moeite waard en bovenal: het is kosteloos. Neem dus eventjes de tijd om het registratieformulier in te vullen. Dank bij voorbaat.

Veel leesplezier

OuderNet.be


OuderNet.be-Agenda

Datum Agendapunt Type Plaats
26/02/2009 Mammacafé Bijeenkomst Ruisbroek
10/03/2009 Info-avond : Je partnerrelatie en de zorg voor je kind met een handicap Vorming Leuven
11/03/2009 Met het gezin aan tafel: waar zit ik? Vorming Heverlee
12/03/2009 Kennismaking met islamitische visies op relaties en opvoeding Vorming Brussel
17/03/2009 Hooggevoelige kinderen Vorming Leuven
19/03/2009 Scholing van Romakinderen. Ouders aan het woord Studiedag Brussel
19/03/2009 Kennismaking met islamitische visies op relaties en opvoeding Vorming Brussel

OuderNet.be-Magazine

De Vraagbaken van OuderNet.be

23/02/09

Mogen kinderen hun ouders belonen als ze 'zich gedragen'?


In 'De Opvoedingsdokter' gaat de bekende kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens wekelijks in op een lezersvraag over opvoeden. Peter Adriaenssens is de auteur van verscheidene klassiekers over het opvoeden van kinderen. 'De Opvoedingsdokter' verschijnt in de krant Het Nieuwsblad. Samen met andere deskundigen is Peter Adriaenssens ook Vraagbaak bij OuderNet.be

Gevraagd: dikke buikjes voor fotoshoot

23/02/09

Groei & Ontwikkeling


Toekomstige mama's die met hun bolle buikje willen poseren voor de lens van Lieve Blancquaert, kunnen daarvoor terecht bij Kraft en Philidelphia. Beide bedrijven organiseren een shoot voor het goede doel. Voor elke inschrijving wordt 25 euro aan de organisatie 'Moeders voor Moeders' geschonken.

 
 
 
 
 
 

De Vraagbaken van Ouders Online

23/02/09

Bijleren & Weetjes


Hoe herken je een koemelkallergie? (10 mnd) - Is het schadelijk voor een kind om geen contact te hebben met zijn donor? - Borstvoedingsproblemen in de eerste 1 à 2 weken - Harde porno op de mobiele telefoon - hoe ga je daarmee om? (12 jr)

Wii heeft jongste publiek

23/02/09

Mediaopvoeding


Uit onderzoek van Nielsen Media Research blijk dat de Wii enorm populair is bij jongens tussen de 6 en 11 jaar en vrouwen in de leeftijd van 25 tot 34 jaar. Vooral Wii Fit, Guitar Hero en Rock Band worden veel gespeeld op Nintendo’s console.

Leerzaam spelletje: Vissen. Of niet?

23/02/09

Onderwijs


Je bent visser en je moet je gezin onderhouden. Elke vis die je vangt levert je $2,00 op. Je kunt per dag maximaal 3 vissen vangen: genoeg om je familie in leven te houden. Maar je bent niet alleen: er zijn nog 2 andere vissers op het meer. Zij vangen elke dag precies evenveel vissen als jij.

 
 

Zakgeld: 5 euro minder dan in 2006

23/02/09

Opvoeding & Gedrag


De jongeren van 9 tot 17 jaar krijgen almaar talrijker zakgeld (58% in 2003, 74% in 2008). Dat percentage en de sommen lopen hoger op met de leeftijd.

 
 
 
 
 
 
 

Gedragstherapie voor het hele gezin effectief tegen obesitas bij kinderen en tieners

23/02/09

Gezondheid


Programma’s voor gezinnen die niet alleen verandering van voedings- en bewegingspatronen beogen, maar waarin ook gedragstherapie wordt aangeboden, kunnen kinderen met overgewicht helpen afvallen en ervoor zorgen dat ze hun gewicht tenminste een half jaar op peil houden.

 
 
 
 
 
 

Het vakmanschap van Sesamestreet

23/02/09

Hoe maak je een goede website voor jonge kinderen? Surf naar Sesamestreet.org. State of the art!Wat is goed aan deze site van Sesame Workshop, die in bèta is en dus nog steeds wordt vernieuwd.

 
 
 
 

Inleiding in het contextuele gedachtegoed

06/02/09

Het contextuele gedachtegoed gaat uit van de onverbreekbare band tussen ouders en kinderen is: nooit houd je op zoon of dochter te zijn, als ouder houd je nooit op moeder of vader te zijn. Contextueel denken legt de nadruk op relaties en verbondenheid. In deze tijd van individualisering spreekt dat veel mensen aan.

Deze bijscholing beoogt een kennismaking met het contextuele denken: een heldere uiteenzetting van de diverse begrippen en de toepassingsgebieden in het welzijnswerk.

Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen, dinsdagen 24 en 31 maart, 28 april en 5 mei 2009.

 
 

Bang voor de tandarts

22/02/09

Opvoeding & Gedrag


Het is iets waar ook menig volwassene niet echt naar uit kijkt, een bezoek aan de tandarts. Maar liefst 40 % van de volwassenen zegt bang te zijn voor de tandarts, waarbij voor 12 % de angst echt extreem is en de behandeling in de wegstaat. Bij kinderen liggen de aantallen wat lager, maar toch nog is 15 % van alle kinderen bang om naar de tandarts te gaan, waarvan 6 % echt extreem angstig is. Angst voor de tandarts kan met de juiste begeleiding dus weer afnemen. Maar beter is het natuurlijk om te voorkomen dat de angst ontstaat.

Kinderen van zedenmisdadigers krijgen website

21/02/09

 


Kinderen van ouders die zedenfeiten gepleegd hebben, kunnen op een website terecht met hun vragen en gevoelens.

 
 
 
 
 
 

Luisteren naar kinderen: waarom is het soms moeilijk?

21/02/09
In een vorig artikel besprak ik een techniek die ‘aktief luisteren’ genoemd wordt. Wanneer ik met ouders deze techniek wat verken, komt vaak de verzuchting dat het zo ‘onnatuurlijk’ overkomt. En dat is niet alleen met deze techniek zo. Elke verandering in ‘gedrag’ brengt met zich mee dat dit gedrag in het begin vreemd aanvoelt.
Waarom is dat zo?

Bednet begeleidde al 100 chronisch zieke kinderen

19/02/09

Onderwijs & Taal


Bednet, het project dat chronisch zieke kinderen tussen 6 en 18 jaar in Vlaanderen via internet met hun eigen klas verbindt, bestaat 5 jaar. Het heeft in die periode al bijna honderd kinderen begeleid.

 
 
 

“Handjes wassen met Handige Hans”

16/02/09

Opvoeding & Gedrag


Wetenschappelijk onderzoek toont het belang van een goede handhygiëne voor de gezondheid én het effect van handwaspromotie aan. Vandaag lanceert Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Veerle Heeren daarom de campagne “Handjes wassen met Handige Hans” voor kinderen. Minister Heeren gaf het startschot voor de campagne deze ochtend in Basisschool ’t Laantje in Alken. Zowel ouders als leerkrachten krijgen materialen en tips om de kinderen, die vaak de handjes in de mond steken en die ook graag met hun handjes eten, te leren wanneer ze hun handjes moeten wassen en hoe ze dit moeten doen. Uiteraard is het ook belangrijk dat we hen het goede voorbeeld geven.

© 2006-2008 Marcel De Beukeleer, alle rechten voorbehouden - powered by Curious.be