Nieuwsbrief - 16 mei 2022

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.




Plazzo-Activiteiten

Vorming: vroegtijdige zorgplanning

Plazzo organiseert op 27 september, van 14u tot 16u, een workshop over vroegtijdige zorgplanning en levenswensen. De patiënt of de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood staat centraal in de eerstelijnszorg- en hulpverlening. De mens met zijn of haar levensdoelen en levenswensen staat centraal. Praten over deze levensdoelen en levenswensen blijkt in realiteit soms moeilijk, waardoor mensen bepaalde keuzes of beslissingen voor de toekomst uitstellen, tot het niet langer kan. Stilstaan bij toekomstige zorgwensen, of zelfs bij het levenseinde is niet evident voor individuele mensen. In lotgenotengroepen, patiënten- en mantelzorgverenigingen komt dit thema soms wel aan bod, vaak gepaard met nog vele vragen hierover. Inschrijven kan via deze link.


Agenda

Schrijf je in voor het Gents Eerstelijnsforum

Het Gents Eerstelijnsforum, georganiseerd door Eerstelijnszone Gent, gaat door op 14 juni, in de Kapittelzaal van de Sint-Pietersabdij te Gent. Vanaf 18h30 verwelkomen ze je graag! ELZ Gent start de avond met een ontmoetingsmoment en iets om te eten. Daarna stellen ze kort de werking van Eerstelijnszone Gent voor en de acties waarrond ze nu al aan de slag zijn. Een kort overzicht vind je hier. ELZ Gent wil die avond hun oor bij jou te luisteren leggen met het oog op het volgend meerjarenplan. Jouw stem is belangrijk voor hen! Wil je graag deelnemen? Schrijf je dan als de bliksem in via deze link. Meer informatie vind je hier terug.



Uitnodiging: Slechthorend/doof - enkele getuigenissen

Als je slechthorend of doof wordt, ben je vaak de eerste in je omgeving die met dit probleem geconfronteerd wordt. Het helpt om de ervaring van anderen te horen. Voor deze avond (17 mei 2022) nodigt Ahosa vzw 3 dove/slechthorende mensen uit om hun verhaal te brengen. Ze gebruiken elk een ander soort hooroplossing. Meer informatie vind je terug via deze link.


REVA2022 komt eraan!

Een vraag over dienstverlening? Op zoek naar het juiste hulpmiddel? Op REVA vindt u zeker de juiste oplossing! Daar zorgen de 170 exposanten of een deelname aan een van de studiedagen of workshops voor. De 17de editie van deze informatiebeurs, die zal plaatsvinden op 19,20 en 21 mei 2022, heeft aandacht voor een steeds breder publiek. Van jong tot oud, van mensen met een kleine tot meer ingrijpende beperkingen, van professionele hulpverleners tot mantelzorgers en familie. Meer informatie kan je hier terugvinden. Heb je nog geen gratis toegangsticket? Download de Nederlandstalige of Franstalige versie.


Webinar: Autisme en verstandelijke handicap

Voor welke uitdagingen stelt deze dubbele diagnose jou als begeleider? Tijdens deze webinar, georganiseerd door Gezin en Handicap op 19 mei, ontdek je hoe je personen met autisme en een verstandelijke handicap beter kan begrijpen en begeleiden. Inschrijven kan via deze link.


Uitnodiging Netwerkdag ELZ Dender - Inclusie & Diversiteit

Eerstelijnszone Dender organiseert op donderdag 19 mei 2022 een Netwerkdag met als overkoepelend thema: Inclusie & Diversiteit. Een netwerkdag die interessant kan zijn voor jou en waarop jouw inbreng ook een meerwaarde is voor Eerstelijnszone Dender en al haar inwoners. Meer informatie vind je hier terug.


Opendeurdag het Majin Huis

Het Majin Huis in Gent organiseert op zaterdag 21 mei voor het eerst een opendeurdag en nodigt iedereen van harte uit. Het Majin Huis is een ondersteuningshuis voor mensen die kanker (gehad) hebben en hun naasten. Mensen met een kankerervaring kunnen er deelnemen aan activiteiten op hun maat en tempo. Zo geeft Het Majin Huis aandacht aan de mens achter de ziekte. Op 21 mei 2022 kun je in Het Majin Huis demo‘s bekijken die een concreet idee geven van het aanbod van dit ondersteuningshuis. Meer info kan je hier vinden.


Familie Impact!

Wil jij samen met andere hulpverleners en familiebetrokkenen nadenken over een sterker familiebeleid in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in de regio Aalst, Dendermonde en Sint-Niklaas? Op dinsdag 31 mei organiseert Similes een bijeenkomst in PC Sint-Hiëronymus van Familie Impact!, een ideeënlabo voor een familiebetrokken geestelijk gezondheidsbeleid. Meer informatie en de inschrijvingslink kan je hier terugvinden.


Open vergadering SAPH

De Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap nodigt je uit op donderdag 9 juni (19u-21u30) op het panelgesprek en vragenronde: "Kan de SAPH het verschil maken?" Meer informatie vind je hier terug. Aanwezigheid dient te bevestigd worden vóór 1 juni.


60ste landdag van de Vlaamse AA

Op zaterdag 11 juni 2022 gaat de 60ste Landdag van de Vlaamse AA door. Dit jaar is het thema: ‘Bewust ... doorstappen ... in het leven’. De Landdag vindt plaats op het Provinciaal domein Puyenbroeck te Wachtebeke. Alle activiteiten gaan door in de zalen van de ‘New Four Seasons’. Bij aankomst krijg je een programmaboekje en een mooi, prikkelend aandenken. Het programma en meer informatie kan je alvast hier terugvinden.


Inspiratiedag Eenzaamheid

Eenzaamheid en Sociaal Isolement. Het thema was de voorbije twee jaar brandend actueel. Wellicht ook bij jouw doelgroep, werking of organisatie. Maar wat is eenzaamheid nu eigenlijk? Hoe zetten anderen in op dit thema? Wat kun jij hieruit leren? En wat doet de Stad Gent? Wie doet wat op het terrein? Vragen die Dienst Regie Gezondheid en Zorg graag beantwoorden op een Inspiratiedag Eenzaamheid op dinsdag 14 juni tussen 9u en 14u30. Die heeft plaats in het SMAK Gent. Meer informatie kan je hier terugvinden.


Gratis evenement voor mantelzorgers: Kom op adem!

Elk jaar gaat op 23 juni de Dag van de Mantelzorg door. In aanloop naar de Dag van de Mantelzorg, organiseert Steunpunt Mantelzorg op woensdag 22 juni een gratis evenement voor mantelzorgers. Een leuke, ontspannende dag waar genieten, ontmoeten en informeren centraal staan. Laat de zorg even los en kom op adem. En dat via inspirerende lezingen, ontspannende workshops, een theatervoorstelling over mantelzorg en doorheen de dag heel wat lekkers om te eten en drinken. Meer informatie (programma, inschrijvingslink, locatie) kan je hier terugvinden.


NAH-congres: niet-aangeboren hersenletsel in Vlaanderen vandaag

De Hersenletsel Liga en Sig zetten hun schouders onder het eerste NAH-congres in Vlaanderen, op dinsdag 11 oktober 2022. Het congres zal plaatsvinden in Beveren. Meer informatie en de inschrijvingslink kan je hier terugvinden.


Nieuws

Traject identiteit - ELZ Scheldekracht

Eerstelijnszone Scheldekracht is bezig met een traject identiteit, en wil via gesprekken de ruime achterban betrekken en bevragen wat de ambitie van ELZ Scheldekracht concreet kan betekenen. Wil je graag je mening geven en heb je een link met Scheldekracht (Destelbergen, Laarne, Lochristi, Melle, Merelbeke, Wachtebeke, Wetteren, Wichelen)? Vul de vragenlijst in tegen ten laatste 30 mei en ze nemen jullie hierin mee.


Het nieuwe Vlaamse Mantelzorgplan

Het nieuwe Vlaams Mantelzorgplan 2022-2024 is een feit! Het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg, onderdeel van VIVEL, schreef en coördineerde het ontwerp van dit nieuwe plan. Na een intensief en cocreatief traject zijn ze klaar om dit plan nu vorm te geven. Samen met andere partners en de (erkende) mantelzorgverenigingen zullen ze ernaar streven dat de mantelzorger meer (h)erkenning krijgt. Bekijk het volledige plan hier.


Actie "Verwen eens een Geweldige Mantelzorger": Doe je mee?

In Gent zorgen 40.000 mantelzorgers met veel liefde voor iemand waar ze een persoonlijke band mee hebben. Op donderdag 23 juni is het Dag van de Mantelzorg en zet Stad Gent hen in de bloemetjes: iedereen kan vóór 12 juni een attentie aanvragen voor een Gentse mantelzorger. Medewerkers van de lokale dienstencentra gaan eind juni langs met een tapasplankje en een hapje. Zo kunnen mantelzorgers ook eens wat tijd nemen om zelf te genieten en bij te tanken. Indien de mantelzorger buiten Gent woont, laten wij ook een attentie achter bij een Gentse zorgvrager. Laat je hart zien en steun deze actie vanaf 23 mei! Meer informatie kan je hier vinden.


Bevraging: Discriminatie in het nachtleven

Dienst Lokaal Sociaal Beleid van de Stad Gent werkt aan een inclusieve stad en gelijke kansen voor elke Gentenaar. Ook binnen het nachtleven en de horeca gaat Stad Gent de strijd aan met discriminatie en racisme. Ze starten met een bevraging in het nachtleven om hierop zicht te krijgen. De Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap (SAPH) wil in deze bevraging graag personen met een handicap, chronische ziekte en psychische kwetsbaarheid horen.Om vanuit dit perspectief een zicht te krijgen van discriminatie in het nachtleven in Gent. En welke mogelijke acties genomen kunnen worden om volwaardig aan het nachtleven te kunnen participeren.


Thematische vervolgsessies voor het Sociaal Innovatiefonds

Nog tot 15 juni kan je een projectvoorstel indienen voor het Sociaal Innovatiefonds. Drie thema‘s vormen het kader voor de projectoproep. Voor elk van deze thema‘s is er reeds een inspiratiesessie in maart geweest. De vragen die naar boven kwamen tijdens deze inspiratiesessies, vormen nu de basis voor het tweede deel van het begeleidingstraject voor het Sociaal Innovatiefonds. Iedereen die wil intekenen op de projectoproep is welkom, ook al was je niet aanwezig op de inspiratiesessies in maart. Schrijf je via deze link in voor een thematische vervolgsessie op 10, 17, 18, 20 of 23 mei.


Aanbod Similesactiviteiten in mei

Hier kan je een overzicht terugvinden van de activiteiten van Similes in mei, die in jouw buurt plaatsvinden.



Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Logo Gezondplus 28/04, Similes vzw 29/04, Logo Waasland 29/04, Vlaamse Ouderenraad 29/04, Bednet vzw 04/05, Logo Gezondplus 04/05, Vlaamse Ouderenraad 06/05, Patiënt Empowerment 10/05, Cavaria 13/05, Vlaamse Ouderenraad 13/05, Trefpunt STAN 13/05