Nieuwsbrief - 4 januari 2022

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.
Plazzo-Activiteiten

Plazzo-vorming voor zelfzorg- en mantelzorgverenigingen: wat is er mogelijk aan thuiszorg en hoe organiseer je dit best?

Plazzo organiseert op zaterdag 12 februari 2022 een online workshop over thuiszorg. Thuiszorg kan ervoor zorgen dat je leven als patiŽnt of mantelzorger comfortabeler wordt. Vaak echter worden patiŽnten of mantelzorgers overvallen door de nood aan thuiszorg, vb. na ontslag uit het ziekenhuis, na een ingrijpende behandeling of een verrassende diagnose, Ö Veel lotgenotengroepen, patiŽnten- en mantelzorgverenigingen zijn geÔnteresseerd in wat de mogelijkheden zijn qua thuiszorg, welke thuiszorgorganisaties er zijn en waarin ze van elkaar verschillen, hoe je thuiszorg kunt aanvragen, wat mogelijk is en wat niet, Ö Soms moeilijk om door het bos de bomen te zien, zeker als je dringend op zoek moet uit noodzaak. De vorming gaat online door en wordt begeleid door Martine D'Hollander, zorgdirecteur, zorgregio Midden bij I-mens. Inschrijven kan hier.


Lotgenotencontact in tijden van Corona

Deze tools kun je overwegen voor lotgenotencontact in tijden van Corona


Wisten jullie dat Plazzo een Facebookpagina heeft?

Wisten jullie dat Plazzo een Facebookpagina heeft? Via ťťn klik kan je de pagina volgen! Zijn er specifieke zaken die jullie graag zouden zien verschijnen op de Facebookpagina? Dan mag je dit zeker en vast doorgeven via info@plazzo.be.


Agenda

PH-webinars reeks 3

Pulmonale Hypertensie vzw nodigt je graag uit om deel te nemen aan reeks 3 van hun PH-webinars. Benieuwd naar welke thema's in deze reeks aan bod komen? Ontdek het hier! Inschrijven kan via deze link.


Save the date: 5e Vlaamse Hersteldag in Kunstencentrum Vooruit Gent

De vijfde editie van de Vlaamse Hersteldag vindt plaats op 9 februari 2022 in het Kunstencentrum Vooruit in Gent. Deze vijfde Hersteldag staat in het teken van multideskundigheid. Mensen laten meespreken, meedenken en meedoen: het zorgt allemaal voor betekenisvolle verandering. De Hersteldag is er voor en door wie zich aangesproken voelt door deze woorden: mensen met eigen ervaring rond psychische kwetsbaarheid en mensen die werken aan eigen of andermans herstel. Meer informatie over het programma en de deelnameprijs volgt nog.


Vrijwilligersbeurs 2022

Zaterdag 26 februari is het zover, dan vindt de 4e editie van de Vrijwilligersbeurs plaats. En vanaf 15/12/2021 kan je jouw organisatie hiervoor inschrijven! Na een digitale versie vorig jaar, kan je nu opnieuw live in gesprek gaan met mensen die geÔnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk. De beurs is hťt moment om kandidaat-vrijwilligers kennis te laten maken met jouw organisatie. De deadline voor inschrijving is woensdag 02.02.2022 om 12u. De plaatsen zijn beperkt. Verdere praktische informatie krijg je begin februari (na inschrijving). Meer informatie vind je hier. Mailbanner of afbeelding kan je ook gebruiken om dit event verder bekend te maken.


THUIS BEST | infodag ergotherapie aan huis

Thuis best!, de infodag over ergotherapie aan huis gaat door op dinsdag 8 maart 2022. Het programma, het uur en de locatie vind je via deze link.


REVA2022 komt eraan!

Een vraag over dienstverlening? Op zoek naar het juiste hulpmiddel? Op REVA vindt u zeker de juiste oplossing! Daar zorgen de 170 exposanten of een deelname aan een van de studiedagen of workshops voor. De 17de editie van deze informatiebeurs, die zal plaatsvinden op 19, 20 en 21 mei 2022, heeft aandacht voor een steeds breder publiek. Van jong tot oud, van mensen met een kleine tot meer ingrijpende beperkingen, van professionele hulpverleners tot mantelzorgers en familie. Meer informatie kan je hier terugvinden.


Nieuws

Ondersteuning Digipunten voor digitale vragen vaccinatie corona

Gentenaars die digitale ondersteuning nodig hebben, kunnen gratis terecht in ťťn van de Gentse digipunten. Begeleiders staan er klaar om te helpen bij digitale vragen. Specifiek voor de vaccinatie tegen corona, helpen de medewerkers ook bij het maken van een afspraak, het opvragen van het Covid Safe Ticket en het registereren op de reservelijst van Qvax. Bezoekers brengen best hun identiteitskaart, ID-code en uitnodigingsbrief mee. Op digipunten van de Stad vind je alle digipunten per wijk met openingsuren, contactgegevens en wanneer er een begeleider aanwezig is.


Nieuw aanbod psycho-educatieve cursussen voorjaar 2022

Op zoek naar een cursus om je mentale veerkracht te verhogen? Wil je aan de slag rond depressie of burn-out? Of geen idee hoe je piekeren de baas kunt? Op www.stad.gent/veerkrachtcursussen vind je een gamma aan onderwerpen (depressie, burnout, piekeren, herstel, Ö). Aan de hand van inzichten, tips, oefeningen, enz. krijgen deelnemers handvatten aangereikt om verder aan de slag te gaan. Herstelacademie en The Human Link verzorgen deze cursussen. Hun aanpak, de groepsgrootte en doelgroep is anders. Kijk goed na op de site wat het beste aansluit op de noden. De folder kan je ook hier vinden.


Innovatieve oplossingen voor verstaanbare zorg

De voorbije weken organiseerde Comon workshops, waarin ze samen met heel wat Gentenaars brainstormden over ideeŽn die zorg beter verstaanbaar zouden kunnen maken. Welke oplossingen zouden we uitvinden, in een ideale wereld zonder beperkingen? Deze vraag stond centraal tijdens de Workshops Bouw mee aan verstaanbare zorg van Comon. Benieuwd wat daaruit kwam? Hier vind je een selectie van die ideeŽn, geÔllustreerd door Leap Forward.


Nieuwe maatregelen: wat mag wel en wat mag niet?

Sinds 26 december gelden nieuwe maatregelen in de strijd tegen corona. Een actuele affiche in zowel jpg als pdf vind je hier: sociale initiatieven , alsook nog tal van andere nuttige informatie aangaande corona en vaccinatie.


Hoe kan je een Covid Safe Ticket aanvragen?

Veel mensen willen wel een Covid Safe Ticket gebruiken, maar weten niet waar ze dat moeten vinden. Zuidpoort Gent maakte een flyer met de 3 manieren om het CST te kunnen aanvragen. Ook werden er instructies uitgeschreven over het gebruiken van de Vlaamse telefoonlijn. Lees hier meer.


Nieuwe locatie Inloophuis Dementie + programma voorjaar 2022

Na bijna 6 jaar fijne samenwerking met het Buurtcentrum De Vaart slaat het Inloophuis Dementie een nieuwe weg in. Vanaf begin januari 2022 ontvangen ze bezoekers in hun eigen gespreksruimte in het Lokaal Dienstencentrum Speltincx. Wat ze aanbieden en hoe je contact met hun kan opnemen kan je hier terugvinden. In bijlage vinden jullie hun programma voor het voorjaar met infosessies en activiteiten op diverse plekken in Gent. En vanaf donderdag 2 maart 2022 is er opnieuw een avondreeks 'Dementie en Nu' die deze keer begeleid wordt door de dementiecoaches van UZ Gent.


Mondmaskers: de nachtmerrie van dove en slechthorende personen

Mondmaskers. De nachtmerrie van dove en slechthorende personen. Ahosa vzw stelde drie tips voorop die kunnen helpen. Je kan ze hier lezen.Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: Platform-K 01/12, Logo-Waasland 02/12, Vlaamse Ouderenraad 03/12, Trefpunt Stan 03/12, Vlaams PatiŽntenplatform 03/12, Vlaams PatiŽntenplatform 07/12, Bednet vzw 08/12, PatiŽnt Empowerment 09/12, NAH 10/12, Vlaamse Ouderenraad 10/12, REVA 14/12, GRIP vzw 16/12, Similes vzw 17/12, Steunpunt Mantelzorg 17/12, ECD Paradox 17/12, Vlaamse Ouderenraad 17/12, Cavaria 17/12, GRIP vzw 20/12, vzw Liever Thuis LM 20/12, Logo-Waasland vzw 21/12, Patient Empowerment vzw 21/12, Sig vzw 21/12, Gezin en Handicap 21/12, Logo Gezond+ vzw 22/12, Trefpunt STAN 22/12, Steunpunt Mantelzorg 24/12, Similes 24/12