Nieuwsbrief - 12 augustus 2021

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen. Je vindt deze nieuwsbrief ook online.
Plazzo-Activiteiten

Trefdag Zelfzorg 2021: het belang van lotgenotencontact

Op donderdagvoormiddag 28 oktober 2021 organiseert Plazzo opnieuw een Trefdag voor alle Oost-Vlaamse zelfzorginitiatieven. Deze keer over het belang van lotgenotencontact, en ook minister Beke komt. Meer informatie en inschrijven.


Sumehr: jouw medisch dossier in het kort

Een Sumehr is een samenvatting van je medisch dossier, en kan ervoor zorgen dat je snellere en betere zorg krijgt. Het is dus belangrijk dat je de informatie in je Sumehr bekijkt met je huisarts, en het indien nodig op punt stelt. Plazzo werkte samen met de Huisartsenvereniging Gent om de Sumehr bekend te maken. De Huisartsenvereniging zorgde via de Summer of Sumehr voor een sensibiliseringsactie naar de huisartsen toe. Plazzo zorgt via deze folder voor een sensibiliseringsactie naar patiënten en mantelzorgers toe. Wil je graag een folder op papier? Neem gerust contact op met Plazzo.


Lotgenotencontact in tijden van Corona
Deze tools kun je overwegen voor lotgenotencontact in tijden van Corona.


Agenda

Opendeurdag - vzw De Stap

Op 10 juni 2019 is vzw De Stap opgericht. Vzw De Stap stelt zich ten dienste van mensen met een beperking. Op 5 september 2021 organiseert vzw De Stap in samenwerking met OBRA|BAKEN hun eerste opendeurdag en bieden ze jou de mogelijkheid om vanaf 13u kennis te maken met de vereniging en een inzicht te krijgen in hun werking en doelstelling. Er is allerlei animatie voorzien. Vooraf inschrijven is wenselijk en kan via deze link.


Reeks Milde geheugenproblemen najaar 2021

De reeks Milde Geheugenproblemen start op 12 oktober en gaat door in LDC De Knoop. Gespreid over 5 sessies wordt de werking van het geheugen en mogelijke oorzaken van geheugenproblemen uitgelegd. De laatste sessie vindt plaats op 7 december 2021. In de folder vind je alle informatie terug.


Save the date | THUIS BEST | infodag ergotherapie aan huis

'Thuis best', dat zal plaatsvinden op 30 november 2021, wordt een boeiende infodag over de verschillende aspecten van ergotherapie aan huis, waarin de ergotherapeuten van de Gentse lokale dienstencentra en dienst Zelfstandig Wonen Stad Gent de veelzijdigheid van hun aanbod voor de Gentse thuiswonende senior voorstellen. Vragen en meer informatie kan je hier terugvinden.


Programma Inloophuis Dementie najaar 2021

De activiteitenkalender van het Inloophuis Dementie voor het najaar 2021 kan u hier terugvinden.


REVA2022 komt eraan!

Een vraag over dienstverlening? Op zoek naar het juiste hulpmiddel? Op REVA vindt u zeker de juiste oplossing! Daar zorgen de 170 exposanten of een deelname aan een van de studiedagen of workshops voor. De 17de editie van deze informatiebeurs, die zal plaatsvinden op 19,20 en 21 mei 2022, heeft aandacht voor een steeds breder publiek. Van jong tot oud, van mensen met een kleine tot meer ingrijpende beperkingen, van professionele hulpverleners tot mantelzorgers en familie. Meer informatie kan u hier terugvinden.


Nieuws

Vanaf 1 september: een versterkt psychologisch zorgaanbod voor iedereen en gecoördineerd in heel België

Vanaf 1 september 2021 wordt het aanbod van eerstelijnspsychologische zorg gecoördineerd versterkt voor het hele land. Belangrijke middelen van het RIZIV worden verstrekt via 32 lokale netwerken voor geestelijke gezondheidszorg, die elk hun eigen werkgebied en samen heel België bestrijken. Meer informatie kan je terugvinden op de website van het RIZIV.


Opening nieuw werkjaar Similes - Regio Gent
Similes Regio Gent opent het nieuwe werkjaar met een wervelend concert op zaterdag 28 augustus, waar woord en muziek samenkomen. La Luna Roja is een concert van Isabelle Decraene (viool) - dochter van een Similes vrijwilliger - Gerardo Agnese (bandoneron) en Jan Ducheyne (voice perfomer).


Hoe kijk jij naar personen met een handicap? Doe de test!

In samenwerking met Hart voor Handicap en de Betrokken Partij lanceerde GRIP gisteren de Zelftest Kijk Op Handicap. Aan de hand van 12 stellingen kom je te weten bij welk profiel jij het meeste aansluit. Onder de naam Circuit Sortie zet Hart voor Handicap deze zomer ontmoetingen op tussen mensen met en zonder handicap. Je leest er hier meer over.


Gezocht: projecten die weerbaarheid en veerkracht van jongeren in Gent verhogen

Bij #Een hart voor Gent (Streekfonds Oost-Vlaanderen - Gent en deelgemeenten) worden projecten gezocht die de weerbaarheid en veerkracht van jongeren in Gent verhogen en die inspelen op een reële nood of een specifieke vraag van kinderen/jongeren/jongvolwassenen (tot 30 jaar). Projecten die echt een verschil maken voor zij die het nodig hebben. De projectdetails, de manier van werken, data voor infomomenten kan je allemaal via deze link terugvinden.


Projectoproep Zorgzame Buurten

De komende jaren wil de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding, Wouter Beke, sterk inzetten op zorgzame buurten. Daarom lanceert het Departement WVG een projectoproep gericht op welzijns- en zorgorganisaties, zorgraden en lokale besturen. Meer informatie over deze projectoproep kan je hier terugvinden.


Warme Dagen | Nieuwe ondersteuningsmiddelen thuiszorgdiensten en mantelzorgers

De waakzaamheidsfase van het Vlaams Warmteactieplan ging op 15/05 van start en momenteel zitten we in de waarschuwingsfase. Hier kan je de waarschuwingsmail van het Agentschap Zorg en Gezondheid lezen. Speciaal voor mantelzorgers en thuiszorgdiensten werd de leidraad Warme Dagen ontwikkeld om te weten waar je op moet letten en wat je kan doen.


Dementievriendelijk Gent

Dit najaar is er opnieuw een divers psycho-educatie aanbod, op 21 september is er vanalles te doen in de Krook rond het thema 'tijd maken voor mensen met dementie', ... Al het nieuws uit de projectgroep Dementievriendelijk Gent kan u hier lezen. Het verslag van de projectgroep kan u hier terugvinden.


Webinar: evenwichtsstoornissen en duizeligheid

Duizeligheid en evenwichtsstoornissen zijn frequente aandoeningen, die een belangrijke impact kunnen hebben op de kwaliteit van leven. De oorzaak kan gelegen zijn in het evenwichtsorgaan, maar ook elders in het lichaam. Op dinsdag 28 september 2021 organiseert Ahosa vzw hier een webinar rond. Inschrijven kan via deze link. Meer informatie kan je hier terugvinden.


Maatregelen volgen na je vaccin: waarom?

Het lijkt logisch: je bent gevaccineerd, dus niet meer kwetsbaar. Helaas is het niet zo eenvoudig. Je moet je nog steeds aan de maatregelen houden. Hoe komt dat? Ontdek het hier.


Begrijp je dokter

'Begrijp je dokter' is het nieuwe project van de seniorenvereniging S-Plus en vrouwenvereniging Viva-SVV. Met het project willen ze mensen helpen bij een gesprek met hun dokter. Om mensen hierin te ondersteunen, brachten ze een folder uit die kan gebruikt worden als leidraad voor een doktersbezoek. Een begeleidend animatiefilmpje legt dit ook uit. Op de website www.begrijpjedokter.be kan je het filmpje bekijken en vind je ook meer informatie over het project.Nieuws uit de Eerstelijnszones

Nieuwsbrieven

Plazzo ontving volgende nieuwsbrieven: VVSA 29/06, Trefpunt Zelfhulp 29/06, Vlaams Patiëntenplatform 01/07, Similes vzw 02/07, Trefpunt STAN 02/07, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 01/07, Ahosa vzw 02/07, Vlaamse Ouderenraad 02/07, vzw Liever Thuis 05/07, Gezin en Handicap 05/07, GRIP vzw 08/07, Vlaamse Ouderenraad 09/07, Logo Gezondplus 12/07, Herstelacademie 13/07, Samana Oost-Vlaanderen 14/07, Platform-K 14/07, Samana Oost-Vlaanderen 20/07, be-TSC vzw 21/07, Similes vzw 22/07, Vlaamse Ouderenraad 23/07, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 03/08, GRIP vzw 04/08, vzw Limen 07/08, Samana 11/08