Nieuwsbrief - 13 oktober 2020

Plazzo wil samenwerking stimuleren, uitgaand van de deskundigheid van personen uit zelfzorggroepen, professionele hulpverleners en beleidsverantwoordelijken. Via deze nieuwsbrief brengen we u daarom graag op de hoogte van de volgende zelfzorginitiatieven in Oost-Vlaanderen.



Plazzo-Activiteiten

Trefdag Zelfzorg 2020: het belang van lotgenotencontact

Op woensdagvoormiddag 18 november 2020 organiseert Plazzo opnieuw een Trefdag voor alle Oost-Vlaamse zelfzorginitiatieven. Deze keer over het belang van lotgenotencontact. Meer informatie en inschrijven.


Lotgenotencontact in tijden van Corona
Deze tools kun je overwegen voor lotgenotencontact in tijden van Corona



Agenda

Dag tegen armoede

Gent maakt samen met heel wat partners een vuist tegen armoede. 17 oktober is de Dag tegen Armoede. Schrijf je in voor een gratis activiteit, plak de tattoo of schenk een beleving. Het programma kan je hier terugvinden.


Rouw- en verliescafé Vlaanderen in Gent - 12 oktober 2020

Een ontmoetingsplaats creëren waar rouw en verlies hun plek krijgen, een sfeer waar je in alle openheid en veiligheid kan praten over jouw persoonlijk verlies of anderen kan ondersteunen. Op maandag 12 oktober om 19u is er een eerste Rouw- en verliescafé(Vlaanderen) in Gent rond het thema dementie. Meer informatie vind je terug in deze uitnodiging.


Workshop: een bewindvoering aanvragen of niet?

Voor je cliënt (of kind, broer, zus) een bewindvoering aanvragen, is een ingrijpende stap. Gezin en Handicap organiseert hier een workshop rond op donderdag 22 oktober. Ontdek hier het programma en hoe je je kan inschrijven.


Workshop"Samenspraakfiche als tool in de eerstelijn in Gent"

De workshop "Samenspraak-fiche als tool in de eerstelijn in Gent" wordt begeleid door Marianne Claeys (Similes) en Ida Walgraef (Hogent). Deze vindt plaats op donderdag 22 oktober van 14u tot 16u. Meer informatie over de inschrijving en het programma kan u hier terugvinden.


Webinar Symposium Hodgkin en non-Hodgkin

Het twee jaarlijks "symposium Hodgkin en non-Hodgkin" zal dit jaar plaatsvinden als een webinar, en dit op 17 oktober 2020.
Heb je interesse en wil je graag deelnemen? Klik dan hier voor meer info omtrent de sprekers en hun thema. Registreren kan via dezelfde link.


Aanbod Gezin en Handicap - provincie Oost-Vlaanderen - najaar 2020

Hierbij het nieuwe najaarsaanbod in de provincie Oost-Vlaanderen van Gezin en Handicap.


Webinar Autisme en prikkels

Gezin en Handicap organiseert op 10 november een webinar rond autisme en prikkels. Meer informatie om je in te schrijven kan u hier terugvinden.


Informatie- en praatnamiddagen Epilepsiecontactgroep Ikaros

Epilepsiecontactgroep Ikaros organiseert op 5 september en 28 november informatie- en praatnamiddagen. Meer info


Save the date NAH-congres: niet-aangeboren hersenletsel in Vlaanderen vandaag

Op 27 april 2021 organiseren SIG en de NAH Liga voor het eerst een congres samen in Beveren. Meer info. Noteer alvast de datum


Kwartiermaken en de vermaatschappelijking van zorg

In 'Handboek kwartiermaken. De vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg' heeft Peter Dierinck het over visie en methodiek aan de hand van concrete voorbeelden. Het aantal plaatsen voor de boekvoorstelling, die plaatsvindt op woensdag 28 oktober, is beperkt. Deelnemen kan enkel door vooraf in te schrijven. Meer informatie via deze link.

Nieuws

Eenvoudig aanmeldformulier COVID-19-toeslag

Gezinnen die het financieel zwaar hebben en een inkomensverlies hadden van minstens 10% door de coronacrisis, kunnen eenmalig een extra ondersteuning van 120 euro krijgen via het Groeipakket. Om de procedure nog toegankelijker te maken, werd er een online tool uitgebouwd zodat iedereen die nog wil, zich snel en eenvoudig kan registreren om een onderzoek op te starten. Meer weten over deze COVID-19-toeslag? Klik hier.


GRIP stelt voor: #inclusie#werk

Voor de meeste mensen is werken een belangrijk onderdeel van hoe ze hun leven uitbouwen. Voor mensen met een handicap is dit niet anders. GRIP stelt vast dat zij in Vlaanderen nog te vaak worden uitgesloten van de arbeidsmarkt. Toch zijn er veel inspirerende verhalen. Benieuwd naar deze verhalen? Ontdek ze hier.


Go.Digit! Digitaal tot uw dienst.

Met deze oproep wil de Koning Boudewijnstichting de verenigingssector ondersteunen in de digitale transformatie. Vertegenwoordigt u een koepelvereniging of federatie en wilt u uw leden ondersteunen in dit proces? Of vertegenwoordigt u een VZW en wilt u samen met minstens 4 andere gelijkgestemde organisaties een digitale transformatie in gang zetten? Dien dan nu tot 4 december 2020 uw dossier in en vraag tot € 40.000 en coaching aan.

Meer informatie over deze oproep kan je hier lezen. Lees de volledige oproepfolder alvorens je een dossier aanmaakt. De volledige nieuwsbrief kan je via deze link lezen.


'Alles gaat voorbij. Maar niets gaat over.' Geneeskunde, wetenschap en maatschappij in tijden van pandemie.

Deze voorstelling is een initiatief van UZGent in samenwerking met Handelsbeurs Concertzaal; en vindt plaats op dinsdag 15 december. Tickets voor de voorstelling kan je hier kopen, maar er is evenwel de mogelijkheid om de voorstelling via livestream mee te volgen. Inschrijven voor de livestream kan via deze link. Meer informatie over de voorstelling zelf kan u hier terugvinden.


Nieuws Dienst Welzijn en Gelijke Kansen - oktober 2020

Ben je actief in de cultuur-, sport-, vrijetijds- en evenementensector? Vraag extra steun aan via het Vlaams noodfonds. Meer informatie hierover kan je hier terugvinden. In juni lanceerde Stad Gent het Sociaal Innovatiefonds om welzijnsorganiaties te stimuleren slimme oplossingen te vinden voor complexe sociale vraagstukken. Vul via de vragenlijst in hoe jullie de opzet van dit fonds ervaren hebben. En via Samen aan Zet kan je 2000 tot 5000 euro subsidie aanvrage voor opvoedingsondersteunende initiatieven. Lees hier meer over de indiendatum en de voorwaarden.

De volledige nieuwsbrief van Welzijn en Gelijke kansen kan u via deze link lezen.


Kom op afspraak aan de loketten van Stad Gent

Een fysiek bezoek aan de loketten van het AC Zuid, de dienstencentra Burgerzaken, en het Mobiliteitsbedrijf kan vanaf 1 oktober 2020 enkel op afspraak. Zo blijft het veilig in tijden van corona en is aanschuiven in een volle wachtzaal voorgoed voorbij. Een afspraak boeken kan via de website afspraken.gent.be, via het contactcenter Gentinfo of ter plaatse aan de onthaalbalie of de loketten.


Nieuws Vrijwilligerspunt Gent - september 2020

Wil je als vrijwilligersorganisatie meer inzicht in het rekruteren van vrijwilligers, hoe nieuwe en bestaande vrijwilligers te (ver)binden of hoe vrijwilligers te coachen? Ontdek het in de gratis vormingen van het Vrijwilligerspunt Gent. Wil je graag deel uitmaken van het Lerend netwerk? Stel je dan hier kandidaat. En ook de Warmste Week staat dit jaar volledig in het teken van vrijwilligerswerk. Kom er meer over te weten via de website van de Warmste Week.

De volledige nieuwsbrief van Vrijwilligerspunt Gent kan je hier opnieuw lezen.


Participatie Livestreams: hoe patiënten en gebruikers betrekken bij de zorg

Participatie van patiënten en gebruikers in de zorg, daar gaat het over tijdens de ‘Participatie Livestreams’, georganiseerd door Zorgnet Icuro. De studiedag van 15 juni wordt zo omgevormd tot 9 webinars. De eerste webinar start op 6 oktober, de laatste webinar eindigt op 15 december. Meer informatie nodig? Hier kan je het programma vinden en de link om je in te schrijven.


De toekomst van de ouderenzorg

De Internationale Dag van de Ouderen, jaarlijks op de eerste dag van oktober, doet ons stilstaan bij de bijdrage van oudere personen aan onze samenleving en hun levenskwaliteit. Omdat de gezondheidscrisis hard heeft toegeslagen in de zorginstellingen voor ouderen, popt de vraag op naar toekomstmodellen voor de ouderenzorg. De Koning Boudewijn Stichting promoot sinds enkele jaren een aanpak in woonzorgcentra die draait om waardering, participatie, warme relaties en echt leven, het model Tubbe. Meer info in hun nieuwsbrief en hier


Nieuws voor Gentse mantelzorgers

Ben je mantelzorger en blijf je graag op de hoogte over activiteiten, dienstverlening en andere nieuwigheden in het Gentse? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief. De nieuwsbrief verschijnt maximaal 4 keer per jaar.

De nieuwsbrief - editie september kan je hier lezen.


Oproep naar Community Health Workers

In het kader van het Gentse armoedebeleid(splan) zetten de Stad en OCMW Gent ‘Community Health Workers’ of gezondheidsgidsen in. Interesse om als gezondheidsgids aan de slag te gaan? Via deze link kan u meer (praktische) informatie vinden.


Onderzoek - wachttijden psychische hulp

De werkgroep wachttijden van de Staten-Generaal van de Geestelijke Gezondheidszorg onderzoekt i.s.m. de Leerstoel Public Mental Health (UAntwerpen) hoe lang mensen moeten wachten op verschillende vormen van psychologische hulp, en hoe die wachttijd beleefd wordt. Het onderzoek bestaat uit een online, anonieme vragenlijst en duurt ongeveer 10 minuutjes. Doe je mee? Vul de vragenlijst in en deel de oproep met je netwerk.


Meer informatie over de werking van de Oost-Vlaamse zelfzorgorganisaties tijdens de corona crisis?
Wij proberen op de Plazzo website de informatie up to date te houden. Kom gerust regelmatig eens kijken.


Nieuws uit de Eerstelijnszones


Nieuwsbrieven

Plazzo ontving de volgende nieuwsbrieven: Trefpunt Stan 15/9, KBS Focus 17/9, Sterker Vrijwilligen 18/9, Vormingplus Gent - Eeklo 01/10, Gezin & Handicap 28/9, KBS Sociale rechtvaardigheid en armoede 28/9, Steunpunt Geestelijke Gezondheid 29/9, Trefpunt STAN 29/9, Vlaams Patiëntenplatform 1/10, Gezin en Handicap 5/10, Platform-K 2/10, KBS 09/10, Cavaria 09/10,