Plazzo: Nieuws over zelfzorg in Oost-Vlaanderen

De Stad Gent zoekt vrijwillige gezondheidsgidsen

Om hun poele te versterken, is Stad Gent op zoek naar nieuwe gezondheidsgidsen. De vrijwilligersvacature vind je op onze webpagina: https://www.eerstelijnszone.be/gezondheidsgidsen-of-community-health-workers. Er is een hoge nood bij bepaalde etnisch-culturele minderheden.  Spreek je Bulgaars, Slovaaks, Turks, Arabisch, Pasjtoe, Dari,… dan is dit zeker een extra troef!

Nieuwe groepscursussen Stoppen met Roken

Vanaf 2 februari 2022 gaan er verschillende nieuwe groepscursussen Rookstop van start. Het volledige aanbod is te vinden op de preventiepagina Gezond Leven Stimuleren van Eerstelijnszone Gent. Neem zeker eens een kijkje, je vind er bijv. ook het overzicht terugbetaling nicotinevervangers en rookstopmiddelen terug.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Gent - 4 januari 2022

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Panacea - 10 januari 2022

Extra nieuwsflits Vlaams Patiëntenplatform

Zorg voor je data

Gezondheidsgegevens zijn belangrijk om de individuele gezondheid te verbeteren en ons gezondheidssysteem performanter te maken. Maar het gebruik en het delen van deze data roepen ook vragen op. Om het thema van gezondheidsgegevens uit te diepen publiceert de Koning Boudewijnstichting de brochure 'Zorg voor je data'.

Nieuwe testregels vanaf maandag 10 januari 2022

Testen. Wanneer, hoe en waar? Hier vind je drie visuals die duidelijk de nieuwe testregels weergeven vanaf maandag 10 januari: testregels m.b.t. reizenklachten en hoogrisicocontact. Meer informatie vind je ook terug op de website van Sciensano.

Uitnodiging Echo-lotgenotenwerking: Overlevers van kindermishandeling

Echo lotgenotenwerking verenigt overlevers van kindermishandeling in Vlaanderen. Zij creëren door en voor overlevers een veilige plaats waar lotgenoten kunnen samenkomen, hun verhaal kunnen delen, erkenning en herkenning kunnen vinden bij elkaar. Echo reikt ook de hand uit naar de hulpverlening. Om hun werking toe te lichten organiseren Ze op 20 april 2022 een infomoment in Gent waar ze jullie graag voor uitnodigen. Meer informatie vindt u in de uitnodiging. Ook op hun website kan je meer informatie terugvinden over de lotgenotenwerking.

Overzichtsbrochure 'e-inclusie aanbod voor Gentenaars'

Een brochure over het e-inclusie aanbod in Gent wil toeleiders een overzicht bieden van waar Gentenaars terecht kunnen voor hulp bij digitale zaken en waar ze hun digitale vaardigheden kunnen versterken. Je vindt ze hier, gedrukte exemplaren kan je aanvragen via digitaal.talent@stad.gent.

Project ‘Eerstelijnszone Schelde & Leie zit op schema’ start binnenkort

In de week van 17 januari 2022 start ELZ Schelde & Leie met het project rond het gebruik en de kennis van het medicatieschema bij elke burger. Uniek is dat ze starten in 5 steden of gemeenten tegelijkertijd: Deinze, De Pinte, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte. Zitten we op schema? De actie zal 6 maanden lopen en nadien worden geëvalueerd. Hier kan je een brief vinden met meer informatie over het project. Graag willen ze een warme oproep doen om actief mee de aandacht te vestigen op het belang van juist medicatiegebruik en een correct medicatieschema.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Schelde en Leie - 11 januari 2022

Personen met dementie als vrijwilliger in jouw werking?

Vraag jij je wel eens af hoe je personen met dementie kan (blijven) betrekken in jouw vrijwilligerswerking? Innovatieve projecten uit het buitenland tonen aan dat het kan! Sterker nog: onderzoek wijst uit dat dit een sterke impact heeft op de persoon met dementie én de mantelzorger. In de nieuwe ondersteuningsgroep van Artevelde Hogeschool ga je, in 5 sessies van maart tot juni, samen met docent ergotherapie Elise Cornelis en andere professionals actief aan de slag. Ben jij een professional die werkt met personen met dementie als vrijwilliger? Of koester je als professional de interesse om dat waar te maken? Ontdek dan het aanbod en schrijf je in via deze link. Partners van dementievriendelijk Gent of organisaties uit Gent kunnen, met de steun van Stad Gent, gratis deelnemen!

Programma voorjaar mantelzorgondersteuning

Hier vind je de laatste nieuwsbrief van de 6 erkende mantelzorgverenigingen terug. Je kan er het digitale vormingsaanbod voor het voorjaar terugvinden alsook alle nieuwtjes en acties ter ondersteuning van mantelzorgers.

Maak samen met de SAPH het verschil in 2022

De Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap wil samen met jou het verschil maken voor personen met een handicap of een chronische ziekte in het Gentse. Welk actiepunt of thema wil jij of jouw vereniging op de agenda in 2022? Vertel het hier.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Dender - 31 december 2021

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Scheldekracht - 5 januari 2022

Vormingsaanbod Liever Thuis LM 2022

Hierbij bezorgen wij je het vormingsaanbod 2022 van de mantelzorgvereniging 'Liever Thuis LM'.

Ondersteuning Digipunten voor digitale vragen vaccinatie corona

Gentenaars die digitale ondersteuning nodig hebben, kunnen gratis terecht in één van de Gentse digipunten. Begeleiders staan er klaar om te helpen bij digitale vragen. Specifiek voor de vaccinatie tegen corona, helpen de medewerkers ook bij het maken van een afspraak, het opvragen van het Covid Safe Ticket en het registereren op de reservelijst van Qvax. Bezoekers brengen best hun identiteitskaart, ID-code en uitnodigingsbrief mee. Op digipunten van de Stad vind je alle digipunten per wijk met openingsuren, contactgegevens en wanneer er een begeleider aanwezig is.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Panacea - 23 december 2021

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Scheldekracht - 21 december 2021

Nieuw aanbod psycho-educatieve cursussen voorjaar 2022

Op zoek naar een cursus om je mentale veerkracht te verhogen? Wil je aan de slag rond depressie of burn-out? Of geen idee hoe je piekeren de baas kunt? Op www.stad.gent/veerkrachtcursussen vind je een gamma aan onderwerpen (depressie, burnout, piekeren, herstel, …). Aan de hand van inzichten, tips, oefeningen, enz. krijgen deelnemers handvatten aangereikt om verder aan de slag te gaan. Herstelacademie en The Human Link verzorgen deze cursussen. Hun aanpak, de groepsgrootte en doelgroep is anders. Kijk goed na op de site wat het beste aansluit op de noden. De folder kan je ook hier vinden.

Wisten jullie dat Plazzo een Facebookpagina heeft?

Wisten jullie dat Plazzo een Facebookpagina heeft? Via één klik kan je de pagina volgen! Zijn er specifieke zaken die jullie graag zouden zien verschijnen op de Facebookpagina? Dan mag je dit zeker en vast doorgeven via info@plazzo.be.

Plazzo-vorming voor zelfzorg- en mantelzorgverenigingen: wat is er mogelijk aan thuiszorg en hoe organiseer je dit best?

Plazzo organiseert op zaterdag 12 februari 2022 een online workshop over thuiszorg. Thuiszorg kan ervoor zorgen dat je leven als patiënt of mantelzorger comfortabeler wordt. Vaak echter worden patiënten of mantelzorgers overvallen door de nood aan thuiszorg, vb.  na ontslag uit het ziekenhuis, na een ingrijpende behandeling of een verrassende diagnose, … Veel lotgenotengroepen, patiënten- en mantelzorgverenigingen zijn geïnteresseerd in wat de mogelijkheden zijn qua thuiszorg, welke thuiszorgorganisaties er zijn en waarin ze van elkaar verschillen, hoe je thuiszorg kunt aanvragen, wat mogelijk is en wat niet, … Soms moeilijk om door het bos de bomen te zien, zeker als je dringend op zoek moet uit noodzaak. De vorming gaat online door en wordt begeleid door Martine D'Hollander, zorgdirecteur, zorgregio Midden bij I-mens. Inschrijven kan hier.

Vrijwilligersbeurs 2022

Zaterdag 26 februari is het zover, dan vindt de 4e editie van de Vrijwilligersbeurs plaats. En vanaf 15/12/2021 kan je jouw organisatie hiervoor inschrijven! Na een digitale versie vorig jaar, kan je nu opnieuw live in gesprek gaan met mensen die geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk. De beurs is hét moment om kandidaat-vrijwilligers kennis te laten maken met jouw organisatie. De deadline voor inschrijving is woensdag 02.02.2022 om 12u. De plaatsen zijn beperkt. Verdere praktische informatie krijg je begin februari (na inschrijving). Meer informatie vind je hier. Mailbanner of afbeelding kan je ook gebruiken om dit event verder bekend te maken.

Innovatieve oplossingen voor verstaanbare zorg

De voorbije weken organiseerde Comon workshops, waarin ze samen met heel wat Gentenaars brainstormden over ideeën die zorg beter verstaanbaar zouden kunnen maken. Welke oplossingen zouden we uitvinden, in een ideale wereld zonder beperkingen? Deze vraag stond centraal tijdens de Workshops Bouw mee aan verstaanbare zorg van Comon. Benieuwd wat daaruit kwam? Hier vind je een selectie van die ideeën, geïllustreerd door Leap Forward

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Gent - 14 december 2021

Nieuwe maatregelen: wat mag wel en wat mag niet?

Sinds 26 december gelden nieuwe maatregelen in de strijd tegen corona. Een actuele affiche in zowel jpg als pdf vind je hier: sociale initiatieven , alsook nog tal van andere nuttige informatie aangaande corona en vaccinatie.

Nieuwsflash Eerstelijnszone Schelde en Leie - 10 december 2021

Hoe kan je een Covid Safe Ticket aanvragen?

Veel mensen willen wel een Covid Safe Ticket gebruiken, maar weten niet waar ze dat moeten vinden. Zuidpoort Gent maakte een flyer met de 3 manieren om het CST te kunnen aanvragen. Ook werden er instructies uitgeschreven over het gebruiken van de Vlaamse telefoonlijn. Lees hier meer. 

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Scheldekracht - 3 december 2021

Nieuwe locatie Inloophuis Dementie + programma voorjaar 2022

Na bijna 6 jaar fijne samenwerking met het Buurtcentrum De Vaart slaat het Inloophuis Dementie een nieuwe weg in. Vanaf begin januari 2022 ontvangen ze bezoekers in hun eigen gespreksruimte in het Lokaal Dienstencentrum Speltincx. Wat ze aanbieden en hoe je contact met hun kan opnemen kan je hier terugvinden. In bijlage vinden jullie hun programma voor het voorjaar met infosessies en activiteiten op diverse plekken in Gent. En vanaf donderdag 2 maart 2022 is er opnieuw een avondreeks 'Dementie en Nu' die deze keer begeleid wordt door de dementiecoaches van UZ Gent.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Panacea - 2 december 2021

Mondmaskers: de nachtmerrie van dove en slechthorende personen

Mondmaskers. De nachtmerrie van dove en slechthorende personen. Ahosa vzw stelde drie tips voorop die kunnen helpen. Je kan ze hier lezen.

Nieuwsflash Eerstelijnszone Schelde en Leie - 1 december 2021

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Dender - 30 november 2021

Covidspecial Eerstelijnszone Gent - 25 november 2021

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Gent - 30 november 2021

Nieuwsflash Eerstelijnszone Schelde en Leie - 28 november 2021

Extra nieuwsflash Eerstelijnszone Panacea

Maatregelen vanaf 20 november 2021

Sinds 20 november 2021 gelden nieuwe maatregelen in de strijd tegen corona. De belangrijkste coronaregels vind je hier, in eenvoudige taal en met pictogrammen.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Panacea - 23 november 2021

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Scheldekracht - 24 november 2021

Nieuws uit de projectgroep Dementievriendelijk Gent

Ontdek hier enkele dementievriendelijke nieuwsjes. Vergeet zeker ook de bijlagen niet te checken.

Studie - maturiteit van geïntegreerde zorg in België

Heb je nood aan of word je ondersteund door verschillende types zorgverleners of sociale hulp? Dan is jouw mening over de huidige samenwerking tussen verschillende zorgverleners, welzijnswerkers en zorgorganisaties (geïntegreerde zorg) welgekomen! In opdracht van het Federaal kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ontwikkelde Hict/Profacts, samen met de koepelorganisaties van patiëntenverenigingen een korte online vragenlijst, van maximaal 10 minuten. Meer weten? Surf naar de KCE website of contacteer nadia.benahmed@kce.fgov.be

PH-webinars reeks 3

Pulmonale Hypertensie vzw nodigt je graag uit om deel te nemen aan reeks 3 van hun PH-webinars. Benieuwd naar welke thema's in deze reeks aan bod komen? Ontdek het hier! Inschrijven kan via deze link.

Similes is op zoek naar een nieuwe collega "provinciaal coördinator Oost- en West-Vlaanderen"

Hier kan u de vacature voor provinciaal coördinator Oost- en West-Vlaanderen terugvinden. Solliciteren kan tot en met 5 december.

"Psychologische hulp voor ouderen is zwaar ontoereikend"

Psychische hulpverlening is onvoldoende bekend bij ouderen. En medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg weten nog te weinig hoe ze moeten omgaan met psychische noden van ouderen. Dat zijn enkele opvallende conclusies van de Vlaamse Ouderenraad na hun campagne Kopzorgen Verdienen Zorg. Tijdens de Ouderenweek lanceert de Ouderenraad 22 beleidsvoorstellen om de bevoegde ministers aan te zetten tot actie. Meer kan je hier lezen.

Nieuwsbrief Eerstelijnszone Schelde en Leie - 12 november 2021