Agenda

Nieuw aanbod psycho-educatieve cursussen voorjaar 2022

Op zoek naar een cursus om je mentale veerkracht te verhogen? Wil je aan de slag rond depressie of burn-out? Of geen idee hoe je piekeren de baas kunt? Op www.stad.gent/veerkrachtcursussen vind je een gamma aan onderwerpen (depressie, burnout, piekeren, herstel, …). Aan de hand van inzichten, tips, oefeningen, enz. krijgen deelnemers handvatten aangereikt om verder aan de slag te gaan. Herstelacademie en The Human Link verzorgen deze cursussen. Hun aanpak, de groepsgrootte en doelgroep is anders. Kijk goed na op de site wat het beste aansluit op de noden. De folder kan je ook hier vinden.

PH-webinars reeks 3

Pulmonale Hypertensie vzw nodigt je graag uit om deel te nemen aan reeks 3 van hun PH-webinars. Benieuwd naar welke thema's in deze reeks aan bod komen? Ontdek het hier! Inschrijven kan via deze link.

Datum voor agenda

Nieuwe groepscursussen Stoppen met Roken

Vanaf 2 februari 2022 gaan er verschillende nieuwe groepscursussen Rookstop van start. Het volledige aanbod is te vinden op de preventiepagina Gezond Leven Stimuleren van Eerstelijnszone Gent. Neem zeker eens een kijkje, je vind er bijv. ook het overzicht terugbetaling nicotinevervangers en rookstopmiddelen terug.

REVA2022 komt eraan!

Een vraag over dienstverlening? Op zoek naar het juiste hulpmiddel? Op REVA vindt u zeker de juiste oplossing! Daar zorgen de 170 exposanten of een deelname aan een van de studiedagen of workshops voor. De 17de editie van deze informatiebeurs, die zal plaatsvinden op 19,20 en 21 mei 2022, heeft aandacht voor een steeds breder publiek. Van jong tot oud, van mensen met een kleine tot meer ingrijpende beperkingen, van professionele hulpverleners tot mantelzorgers en familie. Meer informatie kan je hier terugvinden.

Datum voor agenda

Uitnodiging Echo-lotgenotenwerking: Overlevers van kindermishandeling

Echo lotgenotenwerking verenigt overlevers van kindermishandeling in Vlaanderen. Zij creëren door en voor overlevers een veilige plaats waar lotgenoten kunnen samenkomen, hun verhaal kunnen delen, erkenning en herkenning kunnen vinden bij elkaar. Echo reikt ook de hand uit naar de hulpverlening. Om hun werking toe te lichten organiseren Ze op 20 april 2022 een infomoment in Gent waar ze jullie graag voor uitnodigen. Meer informatie vindt u in de uitnodiging. Ook op hun website kan je meer informatie terugvinden over de lotgenotenwerking.

Online raadplegen van het patiëntendossier

Het online raadplegen van je patiëntendossier is niet altijd even eenvoudig. Om jou hierbij wegwijs te maken en een antwoord te bieden op volgende vragen: "Hoe meld je je aan op MijnGezondheid.be? Zijn mijn gegevens wel beschermd? Wie heeft allemaal toegang tot mijn gegevens?" hebben VIVEL (Het Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn) en éénlijn, op vraag van het Vlaams Patiëntenplatform, hierover een video gemaakt.

Studie - maturiteit van geïntegreerde zorg in België

Heb je nood aan of word je ondersteund door verschillende types zorgverleners of sociale hulp? Dan is jouw mening over de huidige samenwerking tussen verschillende zorgverleners, welzijnswerkers en zorgorganisaties (geïntegreerde zorg) welgekomen! In opdracht van het Federaal kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ontwikkelde Hict/Profacts, samen met de koepelorganisaties van patiëntenverenigingen een korte online vragenlijst, van maximaal 10 minuten. Meer weten? Surf naar de KCE website of contacteer nadia.benahmed@kce.fgov.be

Maak samen met de SAPH het verschil in 2022

De Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap wil samen met jou het verschil maken voor personen met een handicap of een chronische ziekte in het Gentse. Welk actiepunt of thema wil jij of jouw vereniging op de agenda in 2022? Vertel het hier.

Deelneemsters gezocht voor onderzoek naar pijn na borstkanker

Eén op drie vrouwen die borstkanker kregen, blijven kampen met pijn die niet meer verklaarbaar is door de aanwezigheid van kanker. Pijnmedicatie is de meest voorgestelde therapie maar zorgt vaak voor neveneffecten. Onderzoekers van de VUB willen nagaan of pijneducatie de pijn kunnen verminderen. Voor dit onderzoek zoekt de VUB 356 deelneemsters die pijn blijven ondervinden na borstkanker. De kandidaten moeten kankervrij zijn en moeten sinds drie maanden alle therapieën hebben afgerond (met uitzondering voor hormoon- en immunotherapie). De onderzoeken en evaluaties vinden plaats in AZ Sint-Blasius (Dendermonde) en AZ Sint-Lucas (Gent). Voor regio Dendermonde en Gent, mail uw naam en telefoonnummer naar borstkanker@vub.be of bel naar 0456/19.69.47. Meer info

Deelwerking het Cliëntenbureau - Het Huis van L.O.E.S

Op 14 oktober 2021 start het Cliëntenbureau met een deelwerking, genaamd Het huis van L.O.E.S. Het huis staat open voor iedereen met een psychische kwetsbaarheid en daarnaast ook voor naasten, familieleden, vrienden en kennissen. Meer informatie over het huis van L.O.E.S kan je hier terugvinden.

Waar vind ik mijn COVID-19 testresultaten?

In deze video - ontwikkeld door VIVEL (Het Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn) en éénlijn, op vraag van het Vlaams Patiëntenplatform - kom je niet alleen te weten waar je je persoonlijke testresultaten vindt; maar ook die van je kind, of van een persoon van wie je mantelzorger bent. En omdat er zoveel fake news over Corona de ronde gaat, wordt er ook meegegeven welke websites je met een gerust hart kan bezoeken. 

Nieuwe locatie Inloophuis Dementie + programma voorjaar 2022

Na bijna 6 jaar fijne samenwerking met het Buurtcentrum De Vaart slaat het Inloophuis Dementie een nieuwe weg in. Vanaf begin januari 2022 ontvangen ze bezoekers in hun eigen gespreksruimte in het Lokaal Dienstencentrum Speltincx. Wat ze aanbieden en hoe je contact met hun kan opnemen kan je hier terugvinden. In bijlage vinden jullie hun programma voor het voorjaar met infosessies en activiteiten op diverse plekken in Gent. En vanaf donderdag 2 maart 2022 is er opnieuw een avondreeks 'Dementie en Nu' die deze keer begeleid wordt door de dementiecoaches van UZ Gent.

Wil je graag meer bewegen? Dat kan met Bewegen Op Verwijzing!

Samen met een Bewegen op Verwijzing-coach stel je een beweegplan op maat op. Dit plan is aangepast aan je persoonlijke interesses en past 100% in je dagelijkse leven zodat je meer kan bewegen doorheen de dag of de week. De coach volgt dit verder op, maar het is uiteindelijk de bedoeling dat je zelfstandig het beweegplan verderzet. Artsen kunnen patiënten reeds doorverwijzen naar een BOV-coach. Sinds september is dit in 12 verschillende pilootregio's, waaronder Gent, ook mogelijk voor andere zorgverleners. Het volledige artikel kan je hier lezen. Voor meer informatie, neem hier een kijkje.

Ondersteuning Digipunten voor digitale vragen vaccinatie corona

Gentenaars die digitale ondersteuning nodig hebben, kunnen gratis terecht in één van de Gentse digipunten. Begeleiders staan er klaar om te helpen bij digitale vragen. Specifiek voor de vaccinatie tegen corona, helpen de medewerkers ook bij het maken van een afspraak, het opvragen van het Covid Safe Ticket en het registereren op de reservelijst van Qvax. Bezoekers brengen best hun identiteitskaart, ID-code en uitnodigingsbrief mee. Op digipunten van de Stad vind je alle digipunten per wijk met openingsuren, contactgegevens en wanneer er een begeleider aanwezig is.

Save the date: 5e Vlaamse Hersteldag in Kunstencentrum Vooruit Gent

De vijfde editie van de Vlaamse Hersteldag vindt plaats op 9 februari 2022 in het Kunstencentrum Vooruit in Gent. Deze vijfde Hersteldag staat in het teken van multideskundigheid. Mensen laten meespreken, meedenken en meedoen: het zorgt allemaal voor betekenisvolle verandering. De Hersteldag is er voor en door wie zich aangesproken voelt door deze woorden: mensen met eigen ervaring rond psychische kwetsbaarheid en mensen die werken aan eigen of andermans herstel. Meer informatie over het programma en de deelnameprijs volgt nog.

Datum voor agenda

Zorg voor je data

Gezondheidsgegevens zijn belangrijk om de individuele gezondheid te verbeteren en ons gezondheidssysteem performanter te maken. Maar het gebruik en het delen van deze data roepen ook vragen op. Om het thema van gezondheidsgegevens uit te diepen publiceert de Koning Boudewijnstichting de brochure 'Zorg voor je data'.

Vrijwilligersbeurs 2022

Zaterdag 26 februari is het zover, dan vindt de 4e editie van de Vrijwilligersbeurs plaats. En vanaf 15/12/2021 kan je jouw organisatie hiervoor inschrijven! Na een digitale versie vorig jaar, kan je nu opnieuw live in gesprek gaan met mensen die geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk. De beurs is hét moment om kandidaat-vrijwilligers kennis te laten maken met jouw organisatie. De deadline voor inschrijving is woensdag 02.02.2022 om 12u. De plaatsen zijn beperkt. Verdere praktische informatie krijg je begin februari (na inschrijving). Meer informatie vind je hier. Mailbanner of afbeelding kan je ook gebruiken om dit event verder bekend te maken.

Personen met dementie als vrijwilliger in jouw werking?

Vraag jij je wel eens af hoe je personen met dementie kan (blijven) betrekken in jouw vrijwilligerswerking? Innovatieve projecten uit het buitenland tonen aan dat het kan! Sterker nog: onderzoek wijst uit dat dit een sterke impact heeft op de persoon met dementie én de mantelzorger. In de nieuwe ondersteuningsgroep van Artevelde Hogeschool ga je, in 5 sessies van maart tot juni, samen met docent ergotherapie Elise Cornelis en andere professionals actief aan de slag. Ben jij een professional die werkt met personen met dementie als vrijwilliger? Of koester je als professional de interesse om dat waar te maken? Ontdek dan het aanbod en schrijf je in via deze link. Partners van dementievriendelijk Gent of organisaties uit Gent kunnen, met de steun van Stad Gent, gratis deelnemen!

Verlenging terugbetaling Eerstelijnspsychologische zorg voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen

De drie netwerken geestelijke gezondheid in Oost-Vlaanderen (GG ADS, Het PAKT en RADAR) willen jullie informeren dat de verzekeringstegemoetkoming voor eerstelijns psychologische zorg voor zowel de doelgroep +65 alsook voor de doelgroep -18 jarigen wordt verlengd tot 31 december 2022.

Hierbij toegevoegd ook het verwijsformulier waarmee u kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen naar een eerstelijnspsycholoog kunt verwijzen.  Het template “Zorgcommunicatie voor eerstelijnspsychologische zorg”  is terug te vinden via deze link. Bijkomend zijn de, in het kader van COVID-19, genomen tijdelijke maatregelen verder van kracht. Voor bijkomende vragen kan je contact opnemen met Anna-Katharina Simon (Anna-katharina.simon@pakt.be) of Eva De Schryver (Eva.DeSchryver@pakt.be).

De Trefdag Zelfzorg 2021 was een succes

Op donderdag 28 oktober 2021 werden Oost-Vlaamse zelfzorg-, mantelzorg- en lotgenotenverenigingen samengebracht in Clemenspoort, en dit in aanwezigheid van Minister Beke. Het thema van de Trefdag Zelfzorg was het belang van lotgenotencontact. We maakten er samen een boeiende en aangename voormiddag van. Klik hier voor enkele sfeerbeelden van de dag. Het verslag kan je via deze link lezen en de presentatie kan je hier herbekijken.

Plazzo-vorming voor zelfzorg- en mantelzorgverenigingen: wat is er mogelijk aan thuiszorg en hoe organiseer je dit best?

Plazzo organiseert op zaterdag 12 februari 2022 een online workshop over thuiszorg. Thuiszorg kan ervoor zorgen dat je leven als patiënt of mantelzorger comfortabeler wordt. Vaak echter worden patiënten of mantelzorgers overvallen door de nood aan thuiszorg, vb.  na ontslag uit het ziekenhuis, na een ingrijpende behandeling of een verrassende diagnose, … Veel lotgenotengroepen, patiënten- en mantelzorgverenigingen zijn geïnteresseerd in wat de mogelijkheden zijn qua thuiszorg, welke thuiszorgorganisaties er zijn en waarin ze van elkaar verschillen, hoe je thuiszorg kunt aanvragen, wat mogelijk is en wat niet, … Soms moeilijk om door het bos de bomen te zien, zeker als je dringend op zoek moet uit noodzaak. De vorming gaat online door en wordt begeleid door Martine D'Hollander, zorgdirecteur, zorgregio Midden bij I-mens. Inschrijven kan hier.

"Psychologische hulp voor ouderen is zwaar ontoereikend"

Psychische hulpverlening is onvoldoende bekend bij ouderen. En medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg weten nog te weinig hoe ze moeten omgaan met psychische noden van ouderen. Dat zijn enkele opvallende conclusies van de Vlaamse Ouderenraad na hun campagne Kopzorgen Verdienen Zorg. Tijdens de Ouderenweek lanceert de Ouderenraad 22 beleidsvoorstellen om de bevoegde ministers aan te zetten tot actie. Meer kan je hier lezen.